Gewelddadige Turken moeten loon aan echtgenote

Een medewerker van het gemeentehuis in Yenisehir, in de Turkse provincie Diyarbakir, moet de helft van zijn salaris afstaan omdat hij zich gewelddadig gedragen heeft tegenover zijn vrouw. Die administratieve sanctie is opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst van het gemeentepersoneel om huiselijk geweld terug te dringen.
De nieuwe cao is getekend door het Turkse Syndicaat voor Gemeentepersoneel (Belediye Is) en de gemeente Yenisehir en voorziet in loonsancties bij huiselijk geweld of polygamie. De adjunct-burgemeester van Yenisehir, Hafize Ipek, vindt dat de gemeentelijke overheid een verantwoordelijkheid heeft in de strijd tegen huiselijk geweld en de psychologische impact daarvan op de vrouw en de kinderen.
Het is de eerste keer dat de nieuwe sanctie toegepast wordt, nu een medewerker van de schoonmaakdienst van de gemeente aangeklaagd wordt door zijn vrouw wegens huiselijk geweld. Na onderzoek door inspecteurs van de gemeente werd beslist om artikel 93 paragraaf A van de collectieve arbeidsovereenkomst toe te passen. Daardoor moet de werknemer de helft van zijn salaris van 500 lira (zo’n 250 euro) afstaan aan zijn echtgenote. De adjunct-burgemeester liet meteen weten dat de boete nog kan oplopen als de werknemer recidiveert.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift