Gezocht: westerse blauwhelmen voor Libanon

Vinden de Verenigde Naties genoeg soldaten voor de grote vredesmacht die het bestand tussen Israël en de Hezbollah in Libanon moet bewaken? “We hebben nog geen formele toezeggingen”, zegt VN-woordvoerder Stephane Dujarric. De VN hopen dat vooral westerse landen donderdag tijdens een derde vergadering over de kwestie over de brug komen. België en vooral Nederland kijken de kat nog uit de boom.
De VN willen de troepensterkte van de huidige internationale vredesmacht in Libanon (Unifil) optrekken van 1.990 tot 15.000 manschappen. Sinds de goedkeuring van de resolutie over het staakt-het-vuren in Libanon vorige week vrijdag, hebben de VN al twee vergaderingen georganiseerd van landen die troepen kunnen bijdragen. Op de eerste bijeenkomst waren 28 landen vertegenwoordigd, op de tweede maar 17.

De Verenigde Staten hebben al aangekondigd geen manschappen ter beschikking te stellen, maar ze willen wel transportvliegtuigen inzetten en andere logistieke hulp leveren.

Toch zal waarschijnlijk het gros van de nieuwe blauwhelmen voor Libanon uit westerse landen komen, terwijl de Arabische buurlanden van Libanon vermoedelijk weinig of geen soldaten zullen sturen. Daarmee zou de samenstelling van de uitgebreide vredesmacht voor Libanon afwijken van alle andere VN-vredesmissies. De VN gaan ervan uit dat enkel de rijke landen de goed uitgeruste en opgeleide soldaten kunnen leveren die nodig zijn voor de “robuuste” legermacht die de strijdende partijen in Zuid-Libanon uit elkaar kan houden.

De VN verwachten dat Frankrijk, dat door zijn koloniale verleden een bijzondere relatie met Libanon heeft, ongeveer 5.000 manschappen zal leveren. Frankrijk leidt nu al de huidige VN-vredesmacht in Libanon. Italië, dat nu ook al deel uitmaakt van de Unifil, zal misschien 2.000 tot 3.000 soldaten naar Libanon sturen.

België en Nederland

De Belgische minister van Defensie André Flahaut is voorstander van een Belgische deelname, maar minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht wil eerst zien of het bestand echt stand houdt. De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Ben Bot verklaarde op 11 augustus dat Nederland alleen troepen wil leveren als het echt nodig is.

Andere rijke landen waarvan de VN soldaten verwachten zijn Zweden, Ierland, Nieuw-Zeeland en Australië. Minstens drie islamitische landen - Indonesië, Maleisië en Turkije - zullen naar verwachting ook troepen leveren. Ook Brunei en Indonesië worden genoemd.

Een VN-vredesmacht kost handenvol geld. De 2.000 manschappen sterke Unifil-missie, die in 1958 werd opgezet, kost ongeveer 100 miljoen dollar per jaar. Voor de 15.600 soldaten van de VN-missie in de Democratische Republiek Congo (Monuc) betaken de VN 1,1 miljard dollar per jaar.

De VN-Veiligheidsraad heeft de beslissing van de Libanese regering begroet om ook 15.000 manschappen van het Libanese leger naar het zuiden van het land te sturen. De VN-vredesmacht moet het Libanese leger helpen bij de ontplooiing van die troepen.

Naast hun taak als hoeder van het bestand zullen de VN-blauwhelmen ook hulporganisaties bijstaan om noodhulp te vervoeren en te verspreiden en om de terugkeer van de honderdduizenden vluchtelingen mogelijk te maken.

Volgens Dujarric is de ontwapening van de Hezbollah niet de taak van de VN-macht. Maar de VN willen de Libanese regering wel helpen “haar gezag over heel Zuid-Libanon te doen gelden”. (PD)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.