Ggo's verhogen gebruik van bestrijdingsmiddelen

Genetisch veranderde organismen (ggo’s) werden jarenlang aangeprezen als middel om het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen terug te dringen, maar uit onderzoek in de Verenigde Staten blijkt dat de voorbije jaren precies het tegenovergestelde is gebeurd.

  • AP/Reporters Steeds meer onkruidgewassen worden resistent tegen het Monsanto-herbicide Roundup, waardoor landbouwers naar andere onkruidverdelgers grijpen en het herbicidegebruik stijgt. AP/Reporters

Agrobedrijf Monsanto zet op zijn website de voordelen van zijn genetisch gewijzigde Roundup Ready-producten in het zonnetje: de producten zouden “duurzaam en effectief onkruid onder controle houden” en het boeren mogelijk maken om “brandstof te besparen en het gebruik van herbiciden terug te dringen.”

Maar de studie van de Washington State University, die verscheen in het tijdschrift Environmental Sciences, maakt brandhout van die bewering. De auteurs komen tot de conclusie dat de Roundup-technologie, die alomtegenwoordig is in de Amerikaanse productie van maïs, soja en katoen, het gebruik van herbiciden de hoogte heeft ingejaagd.

De wetenschappers stelden vast dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen met 239.000 ton steeg, een toename met 11 procent sinds 1996, toen Roundup op de markt kwam. “In tegenstelling tot vaak herhaalde claims dat de huidige genetisch gemanipuleerde gewassen het gebruik van bestrijdingsmiddelen verlagen, heeft de opmars van resistent onkruid geleid tot aanzienlijke verhoging in het volume van de gebruikte middelen”, concludeert de studie.

Insecticiden

De wetenschappers wijzen er op dat er weliswaar minder insecticiden gebruikt werden in dezelfde periode — een daling met zo’n 55.000 ton — maar die daling wordt dus ruimschoots tenietgedaan door het toegenomen gebruik van onkruidverdelgers. Voor elke kilogram insecticide die vermeden is, is er vier kilogram herbicide bijgekomen. Dat is een netto stijging van 7 procent bestrijdingsmiddelen.

Die trend zal zich verder doorzetten, voorspelt de studie, omdat het onkruid  steeds resistenter begint te worden tegen Roundup en bedrijven als Monsanto daarom varianten ontwikkelen die ook bestand zijn tegen oudere pesticiden zoals 2,4-D. De stof is een afgezwakt broertje van het beruchte Agent Orange dat tijdens de Vietnamoorlog gebruikt werd om hele bossen van het bladerdak te ontdoen. Wetenschappers vrezen dat ook die varianten op termijn de resistentie van onkruid nog zullen versterken.

De studie voorspelt dat een geplande maïsvariant die resistent is tegen 2,4-D het gebruik van de stof aanzienlijk zal doen toenemen. Als de variant gelanceerd zou worden in 2013 en op grote schaal aangeplant zou worden door de Amerikaanse boeren, kan het gebruik van de 2,4-D verdertigvoudigen tegen 2019. “Een dergelijke dramatische stijging zou tot een hoger risico op geboorteafwijkingen en vruchtbaarheidsproblemen leiden”, stelt de studie, “naast een ernstige impact op ecosystemen in rivieren, en meer schade aan landbouwgewassen en planten in de buurt.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.