Ghandi-volgeling in hongerstaking tegen corruptie

Het regeringsvoorstel om een nationale ombudsman tegen corruptie aan te stellen rammelt aan alle kanten, vinden veel Indiërs. Een van hen is Anna Hazare, een 73-jarige aanhanger van Gandhi die heeft gezworen niet meer te eten voordat er een voorstel is voor echt effectieve ombudsman.

De bebrilde oude man lijkt zelfs een beetje op Gandhi, de man die India met zijn ‘morele kracht’ naar onafhankelijkheid leidde. Voordat Hazare afgelopen dinsdag neerhurkte onder een luifel, bracht hij een bezoek aan Gandhi’s mausoleum en zweerde hij zijn leven te geven voor het doel: herziening van de wet op de Jan Lok Pal, een nationale ombudsman die klachten over corruptie op hoog niveau moet onderzoeken.

Gekozen

Hazare en andere activisten willen dat de ombudsman wordt gekozen in een proces waar het middenveld bij betrokken is, en ze willen dat zijn onderzoeken binnen een jaar worden afgerond — in plaats van oneindig voort te slepen zoals nu. Bovendien eisen ze dat de minimumcelstraf voor ernstige corruptie wordt verhoogd van een half jaar tot vijf jaar — met levenslang als maximum.

Net als Gandhi geniet Hazare een enorm respect. Grote groepen mensen drommen zich om de luifel op de Jantar Mantar, een oud observatorium met grote gazons die worden gebruikt voor protesten. Als politici met hem op de foto willen, worden ze tegengehouden door zijn volgelingen. Hazare wil niet gesteund worden door een politieke partij.

“We zijn het zat om telkens weer op tv en in de krant grote zwendels te zien van politici, ambtenaren en zakenlui die vervolgens gewoon vrijuit gaan”, zegt Ashish Arora, die een tijdje vrij nam van zijn werk om op het gazon te zitten.

Een onafhankelijk selectieproces is cruciaal, zegt Jayaprakash Narayan, een carrière-ambtenaar die zijn werk heeft opgezegd om campagne te voeren tegen corruptie vanuit Hyderabad. “Het is belangrijk dat hij zijn eigen onderzoeken mag beginnen en zelf mag vervolgen. Het huidige wetsvoorstel creëert een tandenloze Lok Pal.”

Immuniteit

Het voorstel is sinds 1968 al acht keer ingediend in het parlement. Deze versie lijkt politici complete immuniteit te verlenen, zegt Prashant Bhushan, een bekende mensenrechtenadvocaat. Volgens People Against Corruption (PAC), een organisatie waar hij bij aangesloten is, moet de Lok Pal worden geselecteerd door een brede commissie in plaats van drie gepensioneerde rechters, zoals nu is voorgesteld. Ook moet hij het recht hebben zelf onderzoeken tegen parlementariërs te beginnen, in plaats van te moeten wachten tot het Hogerhuis of het Lagerhuis een opdracht daartoe geeft.

De corruptie is dramatisch toegenomen sinds de economie is geprivatiseerd en geliberaliseerd, zegt Bhushan. “Reden te meer om zonder uitstel een sterke Lok Pal aan te stellen.”

Voormalige topofficier van politie Kiran Bedi staat achter Hazares eisen. “Anna Hazare is een zeer vastberaden man en een echte Ghandi-volgeling. Tenzij de regering zorgt voor een transparante selectie waar gewone leden van de maatschappij bij betrokken zijn, gaat Hazare niet opgeven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.