Ghanese boeren verzekeren oogst tegen extreem weer

In Ghana is een project opgezet waarmee boeren zich kunnen verzekeren tegen schade door misoogst in geval van extreme weersomstandigheden. Op deze manier hoopt de overheid de landbouwsector beter te wapenen tegen de negatieve economische gevolgen van klimaatverandering.

Het Ghana Agriculture Insurance Program werkt als volgt: boeren leggen een bedrag ter hoogte van 10 procent van de waarde van hun gewassen in het verzekeringsfonds. Het verzekeringsprogramma verzamelt de gegevens van alle weerstations in het land. Als het bijvoorbeeld twaalf dagen niet regent of juist veel regent op een bepaalde locatie, krijgen de aangesloten boeren uit de regio een schadevergoeding uitbetaald.

Meer extreem weer in de toekomst

Klimaatexperts hebben berekend dat Ghana in de toekomst hard getroffen zal worden door klimaatveranderingen. Zo zal de gemiddelde jaartemperatuur naar verwachting met drie graden stijgen tegen het jaar 2100. Ook de hoeveelheid regenval zal naar verwachting afnemen met negen tot vierentwintig procent. Hierdoor is de kans groot dat Ghanese boeren in de toekomst vaker te maken zullen krijgen met misoogst door extreem weer.

Het project, dat gesteund wordt door de National Insurance Commission van Ghana en de ontwikkelingsorganisatie van de Duitse overheid Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) is onderdeel van een groter project, “Innovative Insurance Products for the Adaptation to Climate Change” (IIPAC). Het succesvolle GAIP-project loopt nu twee jaar. Ongeveer drieduizend voornamelijk kleinschalige boeren sloten zich al aan en ongeveer 140 claims werden uitbetaald.

Bescherming broodwinning en betere financiële positie

Door boeren te verzekeren tegen misoogst, wordt niet alleen hun broodwinning beschermd, landbouwers worden ook kapitaalkrachtiger doordat de banken meer vertrouwen in hen hebben. Hierdoor kunnen landbouwers nieuwe ondernemingen beginnen of hun grondbezit uitbreiden. Zo ook Suleman Mustapha Simbia, een boer uit het noorden van Ghana: ‘Doordat ik me geen zorgen meer hoef te maken over hoge kosten door misoogst, sta ik sterker. Zo heb ik mijn land kunnen uitbreiden van 1,2 hectare naar 2,4 hectares.’

Een zwak punt in het programma is de afhankelijkheid van de weerstations, zo zegt Simbia aan IPS: ‘In het noorden van Ghana zijn de boeren vrij kwetsbaar: droogtes komen er vaak voor. Maar veel landbouwers daar kunnen zich niet aansluiten omdat er geen weerstation is in hun regio.’

Toekomst: meer regio’s en meer gewassen.

Begin 2013 stelde GAIP daarom een driejarig plan van aanpak op om het aantal weerstations en deelnemende regio’s te vergroten. In het begin konden enkel boeren die maïs verbouwen zich aansluiten voor een verzekering. Inmiddels is dit uitgebreid naar landbouwers die soja, sorghum, gierst en rubber verbouwen. In de toekomst plant GAIP het aantal verzekerbare gewassen nog verder uit te breiden.

GAIP | Experiences with Crop Insurance from GAIP on Vimeo.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift