Giuliani krijgt steun van conservatieve televisiepredikant

Wat brengt de aartsconservatieve televisiepredikant Pat Robertson ertoe openlijk de presidentskandidatuur te steunen van Rudy Giuliani, een voorstander van abortus en homorechten? Dat vragen heel wat christelijke commentatoren in de VS zich af. Het antwoord: een gemeenschappelijke visie op de strijd tegen het ‘islamofascisme’ en de hoop dat Giuliani het Hooggerechtshof definitief een conservatieve meerderheid geeft.
Pat Robertson is de oprichter van het Christian Broadcasting Network en zijn laatavondprogramma “700 club” trekt miljoenen kijkers. De populariteit van de televisiepredikant was de laatste tijd wat aan het tanen, maar met zijn keuze voor Giuliani staat hij opeens weer in het middenpunt van de belangstelling.
“Rechters, rechters en nog eens rechters”, zo motiveerde Robertson zijn beslissing vorige week op het Fox News Channel. “Giuliani heeft beloofd dat hij conservatieve rechters zou benoemen in de lijn van Antonin Scalia en John Roberts, en ik geloof hem.” De benoeming van een extra conservatieve rechter zou volstaan om het hoogste rechtscollege van de VS een conservatieve meerderheid van vijf op negen te geven.
Volgens Rob Boston van de organisatie Amerikanen voor de Scheiding tussen Kerk en Staat vaart Robertson bewust een pragmatische koers: “Robertson weet dat een conservatief Hooggerechtshof de legalisering van abortus opnieuw ongedaan kan maken, homorechten kan terugschroeven en de scheiding tussen kerk en staat kan ontmantelen.”
Niet alle conservatieve christenen kunnen begrip opbrengen voor de keuze van de televisiedominee. “Roberston veegt zijn voeten aan de wet van God en aan de Amerikaanse grondwet door de kandidatuur te steunen van een man die graag in vrouwenkleren rondloopt, een voorstander van abortus die drie keer gescheiden is en die banden heeft met de maffia,” schrijft Chris Ortiz op het blog van de Chalcedon Foundation, een groep van christenen die het openbare leven meer op religieuze leest wil schoeien.
In het interview op Fox News gaf Robertson nog een andere reden aan voor zijn steun aan Giuliani: “Het belangrijkste punt van deze verkiezing is de strijd tegen het terrorisme. Wanneer de ‘bad guys’ een atoombom laten ontploffen in één van onze steden, dan stelt dat al de rest in de schaduw.”
De New York Times wist te melden dat Giuliani en Robertson in 2003, kort na de arrestatie van Saddam Hussein, samen op een vliegtuig zaten op terugweg van Israël. Giuliani verklaarde onlangs op Radio Iowa dat hij met Robertson een lang gesprek voerde “over hoe belangrijk Israël is voor de Verenigde Staten en voor de strijd tegen het terrorisme”. “We realiseerden ons dat we het over veel meer dingen eens dan oneens zijn.”
“Giuliani heeft zich gepositioneerd als de grootste havik inzake buitenlands beleid, vooral in het Midden-Oosten”, zegt Jane Hunter, co-directeur van JewsOnFirst.org, een organisatie die waakt over de scheiding tussen kerk en staat in de VS. “Zijn houding gaat goed samen met het Zionisme van Robertson. Naar alle waarschijnlijkheid zullen ze beide erg hun best doen om de oorlog tegen het terrorisme af te schilderen als een oorlog tegen het ‘islamofascisme’”.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.