Gletsjers in Andes verliezen een derde van hun massa

De spectaculaire gletsjer 15 op de Antisana, een van de drinkwaterbronnen van de Ecuadoraanse hoofdstad Quito, heeft de laatste vijftig jaar minstens 36 procent van zijn originele massa verloren. Elders in de Andes komen onderzoekers tot gelijkaardige bevindingen.
De Antisana, op 50 kilometer van de hoofdstad, is door zijn strategische belang de meest bestudeerde Andestop. Het Franse Onderzoeksinstituut voor Ontwikkeling (IRD), het Nationaal Instituut voor Meteorologie (Inamhi) en het drinkwaterbedrijf van Quito (EMAAP-Q) meten jaarlijks zijn lengte en maandelijks zijn massa.

Vanuit Quito ziet men ook de Cotopaxi liggen, een van de meest actieve vulkanen ter wereld. Die verloor 40 procent van zijn gletsjermassa tussen 1976 en 2006, zegt Bernard Francou, IRD-verantwoordelijke in Ecuador.

De metingen in Ecuador komen overeen met die in Bolivia, Peru en Colombia, waar de gletsjermassa’s ook met gemiddeld 30 procent zijn afgenomen. Bij bergen onder 5400 meter verloopt de aftakeling sneller. Zo schat men dat de Chacaltaya en Charquini in Bolivia, de Broggi, Yanamarey en Pastoruri in Peru en de Carihuairazo in Ecuador over tien tot twintig jaar verdwenen zullen zijn.

Bolívar Cáceres, gletsjerepxert bij het Inamhi, zegt dat nog diepgaander onderzoek nodig is over “het mogelijke verband met de opwarming van de aarde, iets wat men nog niet goed kent.”

Volgens Bernard Francou, een de grootste gletsjerexperts ter wereld, is de verkleining van de gletsjers een van de indicatoren van de klimaatwijziging. Deze ijsmassa’s zijn al sinds het einde van de Kleine IJstijd (negentiende eeuw) aan het verkleinen, zegt hij, maar de laatste 35 jaar zijn de zaken in de Andes radicaal veranderd. Francou werkte mee aan het VN-klimaatrapport van 2007 dat de basis vormt voor de huidige klimaatonderhandelingen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3196   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift