Global Media Watch wil waakhond zijn van media

De rol van de media als waakhond van de democratie is uitgespeeld. Door hun banden met multinationale privé-ondernemingen zijn ze niet langer geschikt om als vierde macht de burgers te beschermen tegen de uitwassen van de drie machten van de staat. De media moeten nu zelf in de gaten gehouden worden. Dat vindt Ignacio Ramonet, hoofdredacteur van de Franse krant Le Monde Diplomatique, en samen met het internationale persagentschap Inter Press Service initiatiefnemer van het project Global Media Watch.




Ramonet deed zijn uitspraken tijdens een debat over journalistiek en deontologie op de laatste dag van het Wereld Sociaal Forum in het Braziliaanse Porto Alegre. Ramonet, die voorzitter is van Global Media Watch (GMW), pleit voor de oprichting van nationale comités die schendingen van de journalistieke deontologie in verschillende landen in kaart moeten brengen. GMW waakt over het recht op pluralistische informatie voor het publiek en het recht op vrije nieuwsgaring voor de journalisten.

Roberto Savio, oud-voorzitter van IPS en secretaris-generaal van GMW, ziet voor de nationale comités een taak weggelegd om zowel journalisten als publiek te beschermen tegen ‘manipulatie’. Die manipulatie komt volgens Savio uit twee hoeken: van de markt, waar economische belangen soms botsen met ethische waarden, en van de politiek, waar eigenaars van mediabedrijven hun macht kunnen aanwenden in de politieke strijd.

Global Media Watch krijgt zijn thuis in Frankrijk. De ondervoorzitters van Ignacio Ramonet zijn Mario Lubetkin, directeur-generaal van IPS, en Joaquim Palhares, journalist van het Braziliaanse persagentschap Carta Maior. Elk nationaal comité zou drie leden krijgen: een vertegenwoordiger van het publiek, iemand van de pers en een lid van de academische gemeenschap, die het geheel methodologisch en wetenschappelijk moet schragen. In Argentinië, Uruguay en Venezuela zijn nu al comités actief.

De Italiaanse filmmaker Gabriele Nunzio speelde in Porto Alegre rechtbankje over een geval van extreme manipulatie in Venezuela. Een jury met onder anderen de Argentijnse Nobelprijslaureaat Adolfo Pérez Esquivel, de Pakistaanse schrijver Tariq Ali en de activiste Naomi Klein, luisterde naar de getuigenissen van twaalf journalisten en activisten over de eenzijdige controle van de oppositie tegen de Venezolaanse president, Hugo Chávez, over de nationale media van dat land. De getuigen wezen ook op de rol van mediabazen in de mislukte coup tegen Chávez in april vorig jaar.

Savio stipt aan dat het er Global Media Watch, anders dan het internationale gerechtshof, niet om te doen is de media te veroordelen, maar om burgers te waarschuwen voor mogelijke pogingen tot manipulatie. Bovendien houdt GMW niet alleen rekening met politieke criteria, maar ook met economische, sociale en culturele aspecten.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.