Gods zegen in ruil voor negatieve zwangerschapstest

Zonder een negatieve zwangerschapstest en een aidstest kunnen aanhangers van Rwandese evangelische kerken een kruis maken over de huwelijkszegen voor het altaar. Een schandelijke aanslag op de privacy, vinden de enen, een beproefde remedie om latere problemen te vermijden, zeggen de voorstanders van de verplichte tests.
Twee jonge adepten van de Zion Temple Church in Rwanda herinneren zich nog levendig die vrijdag in juli toen ze de resultaten van een zwangerschaptest kwamen voorstellen aan de dominee die een dag later hun huwelijk zou inzegenen. “We kunnen Gods zegen niet verlenen als er duidelijke tekenen zijn dat seksuele betrekkingen zijn geweest voor het huwelijk”, kregen ze te horen toen de bruid in blijde verwachting bleek te zijn.
De jonge trouwers boden tevergeefs aan hun zonden op te biechten, maar konden de zielenherder niet vermurwen. Om hun gasten niet teleur te stellen besloten ze dan toch maar zaterdag een feest te organiseren, en het religieuze luik uit het programma te schrappen.
“De zwangerschapstest is een absolute voorwaarde om de huwelijkszegen te krijgen”, zegt Ezira Mpyisi, leider van een groep zevendedagsadventisten in Rwanda. Wie met een positief resultaat komt aanzetten, riskeert te worden geëxcommuniceerd. “We hebben ons opnieuw moeten laten dopen nadat we een jaar uit de kerk waren gezet, omdat mijn verloofde zwanger was”, zegt een van de gelovigen.
De kerkleiders vragen ook dat de toekomstige huwelijkspartners zich allebei laten testen en het resultaat aan elkaar meedelen. Ook wie seropositief is kan trouwen, “maar meestal betekent een positieve aidstest het einde van de trouwplannen”, zegt H.D., een aanhanger van de Restoration Church in Kigali.
“De test bederft niet alleen heel wat feesten, ze drijft mensen uit elkaar”, zegt een mensenrechtenactivist uit Kigali, “De geestelijke leiders zouden er beter aan doen de mensen te leren hoe ze kunnen samenleven, ook als één van de partners besmet is met het virus. Ze hebben zich niet te mengen in het privéleven van de gelovigen.”
Er zijn ook mensen die de verplichte tests een goed idee vinden. “Zonder de test was ik misschien besmet geraakt door mijn voormalige verloofde”, zegt een jonge vrouw in Kabarondo, in het oosten van het land.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.