Goedkope aidsremmers krijgen ruimere verspreiding

‘s Werelds drie grootste geldschieters in de strijd tegen aids, het Globaal Fonds van de VN, de Wereldbank en Unicef, gaan samenwerken met de Clinton Foundation om goedkope, merkloze aidsremmers een ruimere verspreiding te geven. Voor 122 landen in de wereld houdt dat in dat aids-medicijnen tot de helft goedkoper worden.

De Clinton Foundation heeft met vijf producenten van generische geneesmiddelen en vijf producenten van aids-tests een akkoord afgesloten om geneesmiddelen goedkoop en in grote hoeveelheden te leveren. Het akkoord gold totnogtoe enkel in de zestien Afrikaanse en Caribische landen waar de stichting van de voormalige Amerikaanse president actief is. De afnemers verplichten zich er in ruil toe op tijd te betalen en langetermijnbestellingen te doen.

Het Globaal Fonds, de Wereldbank en Unicef willen de 122 landen die ze onder hun hoede hebben, bijstaan om aan de voorwaarden voor bestellingen via de Clinton Foundation te voldoen. De prijs voor een aids-behandeling kan op die manier worden gereduceerd tot minder dan 116 miljoen euro per persoon per jaar, wat een derde tot de helft goedkoper is dan de gangbare tarieven.

De betrokken producenten van generische geneesmiddelen zijn Cipla, Hetero Drugs Limited, Tanbaxy Laboratories en Matrix Laboratories, allen uit India, en het Zuid-Afrikaanse Aspen Pharmacare Holdings. De merkloze aidsremmers zijn op hun deugdelijkheid getest en goedgekeurd door de Wereldgezondheidsorganisatie. De tot tachtig procent goedkopere aids-tests zijn afkomstig van onder meer Roche en Bayer.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.