Goedkoper tv-kijken dankzij de Spelen

Er zijn in China ruim 5 miljoen tickets verkocht voor de Olympische Spelen, maar bij 1,3 miljard inwoners betekent dat toch nog altijd dat de meeste Chinezen de wedstrijden alleen op tv zullen kunnen volgen. De Chinese overheid heeft zwaar geïnvesteerd om ook plattelandsbewoners in augustus aan hun kijkkastje te kluisteren.
Op het Chinese platteland heeft de televisie nog een lange weg voor zich. Nog geen 50 miljoen boeren hebben kabel-tv: de abonnementsprijs van 10 tot 20 yuan (0,9 tot 1,9 euro) per maand is onbetaalbaar voor de meesten onder hen. Zo’n 150 miljoen  kijkers in de dorpen behelpen zich dan maar met antennes waarmee ze een handvol zenders kunnen ontvangen. Vaak is er vooral sneeuw te zien op het beeldscherm.

Maar de nieuwe stadions en de Chinese topprestaties die worden verwacht, moeten ook in afgelegen gebieden schitteren. De regering heeft daarom in 2007 2,5 miljard yuan (233 miljoen euro) geïnvesteerd om de kwaliteit van de radio- en tv-uitzendingen via de ether te verbeteren. Vorige maand lanceerde China ook een eerste satelliet die de signalen rechtstreeks naar alle uithoeken van het land stuurt; die begint officieel te werken bij de start van de Spelen. Daardoor zouden de wedstrijden overal in het land duidelijk te volgen moeten zijn.

Goedkope kabel



De kabel is aan een versnelde opmars bezig op het Chinese platteland. In Da Xing, een achtergebleven voorstad van Peking, had slechts een kwart van de 107.000 boeren die er leven toegang tot kabel-tv. Na een investering van 56 miljoen yuan (5,2 miljoen euro) komt de kabel nu tot bij alle gezinnen. Het abonnementsgeld wordt gesubsidieerd en abonnees moeten maar maar 5 yuan (47 eurocent) betalen tot 2014. “Dit keer kan ik de Spelen thuis bekijken”, zegt Wenqin Zhang, een inwoner van Da Xing, tevreden. “En de aansluiting heeft me geen cent gekost.”

De Chinese regering doet er echt alles aan om iedereen aan het tv-kijken te krijgen. TV-toestellen zijn goedkoper geworden en boeren kunnen bovendien subsidies krijgen om een toestel te kopen. In de provincie Qing Hai werden er dit jaar ook al meer dan 700 toestellen gewoon weggegeven aan arme gezinnen.

Wie zich toch geen toestel kan veroorloven, kan nog altijd speciale vertoningen bekijken op reuzenschermen. Op 5 juli konden op die manier al meer dan vijf miljoen boeren in verschillende delen van het land op hetzelfde moment twee recent Chinese films over de Olympische Spelen zien.

Olympiagekte



Net zoals bij veel Chinezen in de steden slaat de Olympiagekte ook toe bij de bewoners van het platteland. Ruyi Jin, een boer uit de provincie Henan, heeft voor een nationale wedstrijd al 48 liedteksten over de Spelen geschreven. 44 daarvan zijn door een eerste selectieronde geraakt. Qiulan Yang en Yuansheng Feng, twee landbouwers uit de provincie Shanxi met een zeldzame bloedgroep, zijn op eigen initiatief bloed gaan afstaan voor de Olympische bloedbank. En Zhanqi Guo, een voormalige boer uit Zhangjiakou die nu in Peking leeft, houdt zich in de aanloop naar de Spelen voltijds bezig met het uitroeien van vliegen – hij wil niet dat de vieze dieren de Spelen vergallen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.