Golfstaten investeren miljarden in zoet water

Om de watercrisis in de nabije toekomst het hoofd te bieden hebben de Golfstaten maar liefst 542 miljard euro veil. Ontzilten blijft een duur procedé, dus denken experts eerder aan een combinatie van technieken.

De Internationale Watertop vindt plaats van 15 tot 17 januari in Abu Dhabi. Het thema is de groeiende watercrisis in het Midden-Oosten en Oost-Afrika. De Wereldbank waarschuwde er al voor dat in deze regio de grootste waterschaarste ter wereld heerst en volgens waterexperts blijft de vraag naar hernieuwbaar zoet water almaar stijgen in de Golfstaten.

De zes Golfstaten – Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten – zullen volgens de industriële denktank Global Water Intelligence de komende twintig jaar zo’n 542 miljard euro spenderen aan nieuwe waterprojecten, ontzilting en innovatie.

Saoedi-Arabië bijvoorbeeld zal in die periode naar schatting 25 miljard euro spenderen om waterprojecten te bouwen en onderhouden.

Peter McConnell, directeur van de Internationale Watertop, verklaart dat de Golfstaten reeds aanzienlijk in duurzame watervoorziening hebben geïnvesteerd de voorbije jaren. “In de marge van de top krijgen ontwikkelaars en investeerders de kans om elkaar te ontmoeten en de ontwikkeling van duurzame wateroplossingen te versnellen.”

Ontzilting

“Ontzilting is een deel van de oplossing”, gelooft Anders Jagerskog, hoogleraar en directeur van de kenniscentra van het Internationale Waterinstituut in Stockholm. “Maar ontzilt water is alleen economisch interessant voor de industrie en gezinnen, niet voor irrigatie.”

Duizend liter water ontzilten kost tussen 0,60 en 0,75 eurocent, en voor een kilo graan heb je ongeveer duizend liter water nodig.

“Daarom zal het in de toekomst om een combinatie van technieken gaan: ontzilting, efficiënter gebruik, meer gebruik van afvalwater voor irrigatie en het blijven invoeren van waterintensief voedsel”, aldus Jagerskog.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.