Google Earth kiekt nieuwe Chinese onderzeeër

Een onderzoeker van de Amerikaanse Federatie van Wetenschappers is via Google Earth op een foto gebotst van een Chinese onderzeeër van de nieuwe Jin-klasse. Het type moet de minder succesvolle Xia-klasse vervangen. De commerciële satelliet Quickbird maakte de foto in 2006; nu is die voor iedereen beschikbaar via Google Earth.
Het is het allereerste beeld van China’s nieuwe nucleaire onderzeeër die de wereld te zien krijgt. Wie via Google Earth de correcte coördinaten ingeeft (38 graden, 49 minuten en 4 seconden noord - 121 graden, 29 minuten en 39 seconden oost) kan meegenieten van het plaatje. “Er zijn al heel lang speculaties over, maar dit is het eerste publieke en visuele bewijs dat China erin geslaagd is een tweede generatie onderzeeërs te bouwen”, zegt Lyle Goldstein van het Amerikaanse Naval War College op het “Cosmic Log” van MSNBC.
De nieuwe onderzeeër meet 133 meter en is daarmee zo’n tien meter langer dan zijn voorganger. Op de foto ligt hij aangemeerd in de haven van Xiaoping. De onderzeeër zou 12 tot 16 kernraketten kunnen afvuren en een grotere kernreactor aan boord hebben. Technische problemen met de oudere Xia-klasse zorgden ervoor dat die onderzeeër enkel kon ingezet worden om bescheiden rakettests uit te voeren.
“Bedoeling is wellicht meer en grotere raketten te kunnen vervoeren en lanceren”, zegt de onderzoeker, Hans Kristensen, aan het wetenschappelijk blad New Scientist. Eind 2006 schatte de Amerikaanse maritieme inlichtingendienst dat China vijf dergelijke onderzeeërs zou bouwen, waarvan de eerste operationeel moet zijn in 2008.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.