Google Earth verbergt militaire sites in India

De populaire internetzoekmachine Google heeft op vraag van de Indiase regering beelden van militaire installaties, laboratoria en ruimtecentra in India slechter zichtbaar gemaakt op de satellietbeelden die het bedrijf aanbiedt via Google Earth. Dat schrijft de Indiase krant Hindu Times.
De Indiase president Abdul Kalam had volgens het Duitse magazine der Spiegel in oktober 2005 al zijn bezorgdheid geuit over de gedetailleerde beelden die Google Earth aanbiedt. De foto’s zouden “veiligheidsproblemen” kunnen veroorzaken.
Via Google Earth was een plattegrond van het presidentieel paleis, de Rashtrapati Bhavan in New Dehli, tot in de details te bekijken op de foto’s. Daarnaast konden gebruikers van het programma ook militaire luchthavens, laboratoria en het parlementsgebouw nauwgezet bestuderen.
Het Indiase ministerie van Wetenschap en Technologie zal Google een lijst van verdere locaties bezorgen die door Google Earth gecamoufleerd moeten worden. Om niet nodeloos de aandacht te vestigen op gevoelige of geheime locaties, zullen er ook beelden vervormd of deels verborgen worden.
Na de onderhandelingen met Google is ook overeengekomen dat het Amerikaanse bedrijf data zal bezorgen aan India. Indiase satellieten bieden weliswaar foto’s en informatie aan van allerlei militaire installaties, maar de satellietbeelden waarvan Google Earth gebruik maakt, bieden veel gedetailleerdere informatie.
Google heeft zich in het verleden al eerder moeten schikken naar klachten van regeringen. Militaire kampen in Kosovo, het Nederlandse koninklijke paleis en militaire sites in Groot-Brittannië werden al weggegomd of onherkenbaar gemaakt op de kaartjes.
Google Earth is een gratis programma van zoekgigant Google waarmee iedereen die een internetverbinding heeft satellietbeelden kan raadplegen. De locaties kunnen vaak tot in detail bekeken worden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift