"Google helpt India bij censuur"

Orkut, een populaire sociale netwerksite die deel uitmaakt van Google, heeft een overeenkomst gesloten met de Indiase politie van Mumbai. Van gebruikers, die “laakbare inhoud” publiceren op Orkut, kan de politie de ip-adressen opvragen bij Orkut, waardoor ze de gebruikers van de site kan opsporen.
Op Orkut ontstond verleden jaar een conflict tussen inwoners van Pakistan en India. Pakistan maakte een “We Hate India-groep” aan op Orkut. In India bleef de reactie niet uit, verschillende “We Hate Pakistan-groepen” zagen het daglicht.
De fora zelf blokkeren haalde niet veel uit. Nieuwe “Hate India-sites” rezen als paddenstoelen uit de grond. India wil nu paal en perk stellen aan het misbruik en heeft daarvoor in februari een overeenkomst afgesloten met Orkut.
Orkut zal ip-adressen van gebruikers die laakbare inhoud op de site publiceren, doorspelen aan de Indiase politie. Met die adressen kan de politie de gebruikers identificeren en opsporen. Er komen ook afspraken met de internetproviders. De Indiase politie hoopt ook afspraken te kunnen maken met videosite You Tube.
Onderzoekers van de politie zullen het hooggerechtshof in India ook vragen de lijst van misdaden uit te breiden met cyberterrorisme. “De snelheid waarmee criminelen nieuwe technologieën en innovaties inzetten, heeft de politie op achterstand gebracht”, zeggen de onderzoekers.
Content Sutra, een Indiaas weblog, is bezorgd over de samenwerking, ondermeer omdat de laakbare inhoud niet concreet beschreven wordt. “Wat we niet weten is wat de overheid verstaat onder een bedreiging van de nationale veiligheid”, schrijft Content Sutra. “Bovendien is het erg gemakkelijk om nieuw blog te beginnen, dus hoe efficiënt kan die maatregel ooit worden?”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift