Goud doet Keniaanse conflicten wegsmelten

De gouden medaille van de Keniaanse atleet David Lekuta Rudisha op de 800 meter in Londen  deed de etnische conflicten in Kenia even wegsmelten. Leden van rivaliserende stammen vierden de overwinning gezamenlijk.

  • REUTERS/Eddie Keogh De gouden medaille en het wereldrecord van Rudisha op de Olympische 800 meter bracht de rivaliserende bevolkingsgroepen in Kenia dichter bij elkaar. REUTERS/Eddie Keogh

In heel Kenia volgden mensen de wedstrijd in winkelcentra, restaurants en cafés. Ze zagen David Rudisha, bijgenaamd “Koning David”, winnen op de 800 meter met een nieuw record van 1 minuut 40,91 seconden.

Die avond zag je Kalenjin en Kikuyu, de twee grootste en rivaliserende etnische groepen in het land, samen de overwinning vieren. “Ik hoop dat het gevoel van eenheid na de overwinning van Rudisha kan doorsijpelen naar alle aspecten van ons leven”, zegt Samuria Pulley, een 32-jarige inwoner van Nairobi.

Verkiezingsgeweld

Amper vijf jaar geleden brak in Kenia geweld uit na de verkiezingen tussen de twee groepen. Daarmee kwamen bijna 1.200 mensen om en werden 600.000 Kenianen verdreven uit hun huis. Het conflict smeult verder, zegt de mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW), omdat slachtoffers van verkrachting, brandstichting en andere misdrijven nog altijd op gerechtigheid wachten. “De politieagenten, die minstens 405 mensen doodden tijdens het geweld, meer dan 500 anderen verwondden en tientallen vrouwen en meisjes verkrachtten, genieten absolute straffeloosheid”, stelde HRW in een rapport eind 2011.

De etnische spanningen zijn niet verdwenen, en de National Cohesion and Integration Commission, die na 2007 gevormd werd om de nationale eenheid en integratie te bevorderen, zegt dat op elk moment weer geweld kan uitbreken. Op 8 mei waarschuwde ook de Nationale Inlichtingendienst de regering nog dat er sterke indicatoren voor geweld blijven bestaan nu tribale politiek de etnische vijandelijkheden blijft voeden, en de campagne voor de verkiezingen in 2013 op gang komt.

Blijvende eenheid

Maar Rudisha brak het wereldrecord, en het hele land barste uit in feest. “Ik ben ervan overtuigd dat deze eenheid niet vals is, en ik hoop dat ze blijft bestaan na de Olympische Spelen”, zegt Faith Kyomukama, een 24-jarige studente. “Waarom zouden we discrimineren op basis van de stam? We hebben getoond dat onze eenheid die kleine verschillen kan overstijgen.”

Sociologen en sportlui hopen dat de sport gebruikt kan worden om de de etnische verdeeldheid op lange termijn te overwinnen. “Ik hoop dat onze overwinningen blijvende eenheid kunnen inspireren, die verder gaat dan wat de Kenianen tonen als ze ons aanmoedigen”, zegt 800-meterloopster Janeth Jepkosgei. “Ik train met vrienden uit Cuba, de VS en Ethiopië, ik zien niet in waarom mijn Keniaanse medeburgers hun ideeën niet kunnen de-tribaliseren en beseffen dat we een en dezelfde zijn.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.