Goudzoekers bedreiging voor Surinaams regenwoud

Massale houtkap en vervuilende goudontginningsmethodes vormen een bedreiging voor het tropisch regenwoud in Suriname en zijn inwoners. Dat blijkt uit een documentaire van de Nederlandse omroep LliNK.
In opdracht van het Nederlandse programma LliNK Warzone maakte Vinije Haabo, schrijver van het allereerste Nederlands-Surinaamse woordenboek, een documentaire over de kaalslag in het hart van de Surinaamse jungle.
Het regenwoud beslaat tachtig procent van het Surinaamse grondgebied. Maar als er niet snel maatregelen komen, dreigen de fauna en flora in de voormalige Nederlandse kolonie drastisch achteruit te gaan, zo blijkt uit de documentaire. Milieu-organisaties vrezen voor een ecologische ramp. Op heel wat plaatsen wordt het regenwoud ontsierd door afgegraven kraters, vervuilde kreken, maanlandschappen en gifbassins.

Uitverkoop


Voor Haabo zijn buitenlandse goud- en houtmultinationals kop van jut. De betrokken bedrijven –waaronder het Canadese IAMGOLD- werken weliswaar met concessies van de Surinaamse regering. Daarmee mogen ze lappen grond in het regenwoud exploiteren voor een periode van vijftien jaar. Het aantal aanvragen voor concessies in de Surinaamse mijn- en bosbouw is de laatste jaren fel toegenomen. De documentaire stelt de vraag of er smeergeld is betaald bij het toekennen van de contracten.

Kwik en cyanide


Een van de problemen is dat goudbedrijven onder meer cyanide en kwik inzetten om goud te vinden. De gevolgen van die werkwijze zijn desastreus voor de natuur. Onder meer massale vissterfte in een aantal kreken wijst op de rampzalige effecten. Bovendien werd bij jonge kinderen die in de buurt van goudwinningsgebieden wonen een hoge concentratie kwik aangetroffen. Amerikaanse onderzoekers hebben aangetoond dat die kinderen tot 33 maal de internationaal toegestane dosis kwik in hun lichaam hadden.

‘Media houden zich op de vlakte’


De grootschalige ontbossing begon in de jaren negentig, toen het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Suriname onder druk zette om zijn grenzen open te stellen voor houtkapbedrijven uit Indonesië, Maleisië en China.
Zonder goed uitgewerkte wetgeving kunnen de buitenlandse multinationals hun gang blijven gaan, zolang ze maar wat geld toesteken aan invloedrijke politici –aldus Llink Warzone.
‘De bevolking kan niets doen omdat er in Suriname maar weinig middenveldorganisaties bestaan om de wantoestanden aan te klagen’, zegt Natascha Neus van de Surinaamse organisatie Ecosysteem 2000. Neus nam begin maart in de Hogeschool Gent deel aan een MO*debat over de Surinaamse kaalslag. Volgens Neus tonen de Surinaamse media nauwelijks belangstelling voor de problematiek van hout- en goudwinning.

BEKIJK DE DOCUMENTAIRE ONLINE: http://player.omroep.nl/?aflID=8425327

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.