Gowtu. Klopjacht op het Surinaamse goud

Elk jaar halen 30.000 kleine goudzoekers in Suriname zo’n twintig ton goud uit privémijnen. Wie verdient er aan die goudhandel? Wie heeft de consessies in handen? En heeft de Surinaamse schatkist er ook iets aan?

Die vragen lieten Nederlands journalist Jeroen Trommelen maar niet los. Tien jaar had hij voor De Volkskrant over de voormalige Nederlandse kolonie geschreven, maar antwoorden op die schijnbaar evidente vragen vond hij nooit. Dan maar zelf ter plekke uitzoeken, besloot Trommelen, en hij ruilde in 2011 een jaar lang het druilerige koninkrijk voor het subtropische klimaat van het land van de omstreden president Desi Bouterse.

Het resultaat van die zoektocht is Gowtu. Klopjacht op het Surinaamse goud, een vlot geschreven, narratief non-fictieboek dat niet enkel onthullingen oplevert over de Surinaamse machtsstructuren maar dat je ook kan lezen als een boeiende handleiding onderzoeksjournalistiek-in-moeilijke-omstandigheden. Paramaribo is niet het soort hoofdstad waar overheidsadministraties op eenvoudige vraag van een journalist de interne keuken blootleggen, laat staan van een gevoelige industrie als de goudsector –die in Suriname de afgelopen jaren alleen maar aan belang heeft gewonnen.

Het speurwerk confronteert Trommelen ook met een ethisch dilemma: wat doe je als journalist wanneer je informatie in handen krijgt die een lopende rechtszaak fundamenteel kan beïnvloeden? Knap boek. Aanrader!

Gowtu. Klopjacht op het Surinaamse goud van Jeroen Trommelen is uitgegeven door Conserve, 224 blzn. ISBN 978 90 5429 346 0

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 3030   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 3030  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.