Gratie voor Sri Lankaanse journalist smaakt naar meer

Burgerrechtenorganisaties hopen dat met de vrijlating van de Sri Lankaanse journalist Jayaprakash Tissainayagam een nieuwe trend is ingezet. De Tamiljournalist was eerder tot twintig jaar cel veroordeeld, maar kreeg vorige week plotseling gratie van president Mahinda Rajapaksa.
Volgens lokale burgerrechtenorganisaties past de vrijlating van Tissainayagam in het beeld van de laatste weken, waarmee de hoop van de Sri Lankaanse bevolking op meer vrijheid en rechten nieuw leven wordt ingeblazen.

Meer vrijheid


Chulavangsha Sirilal van Free Media Movement, een lokale mediarechtenbeweging, wijst op de toespraak van minister van Buitenlandse Zaken Gamini Peiris, vorige week in het parlement. Peiris kondigde daar aan dat de regering de maatregelen die gelden sinds het ingaan van de noodtoestand wil afzwakken.
Volgens Peiris waren de strenge regels nodig om terroristische activiteiten van de Tamilrebellen te beteugelen en zijn die niet meer nodig. Een aantal wetten zal worden beperkt, zoals de wet waarin particuliere eigenaars gevraagd wordt om de politie informatie te verstrekken over bewoners. Ook de wetten die openbare bijeenkomsten verbieden, zullen in de toekomst worden versoepeld.

Internationale druk


Hoewel er internationaal zeer positief gereageerd wordt op de vrijlating van Tissainayagam, wil Peiris niet dat de huidige politiek wordt uitgelegd als een handreiking aan westerse landen. Volgens Peiris vindt de regering het eenvoudigweg niet langer noodzakelijk om de strenge regels te handhaven nu de rust in het land is weergekeerd.
De regering van Sri Lanka trok zich tot nog toe weinig aan van internationale druk. Ook niet als er economische sancties op volgden. Toch lijken de huidige politieke ontwikkelingen een gevolg van politieke en diplomatieke druk. Zo kondigde president Rajapaksa aan dat er een commissie zal komen die moet onderzoeken of er in de strijd met de Tamilrebellen misdaden zijn gepleegd. De overheid lijkt daarmee tegemoet te komen aan de internationale politiek die aandrong op een onderzoek door de VN.
Volgens de Sri Lankaanse regering hoeft de internationale gemeenschap zich geen zorgen te maken over Sri Lanka. De rust is weergekeerd en tijdens de tweede termijn van president Rajapaksa zal de situatie in het land verder normaliseren. “De vrijlating van Tissainayagam laat zien dat de nieuwe regering van president Rajapaksa burgerrechten hoog in het vaandel heeft staan,” aldus Peiris.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.