Gratis aidsremmers raken moeilijk tot bij kinderen

Zuid-Afrikaanse aidsactivisten klagen dat seropositieve kinderen moeilijk toegang krijgen tot een nieuw overheidsprogramma dat gratis aidsremmers verstrekt. Die geneesmiddelen vertragen het verwoestende effect van HIV, het virus dat de gevreesde ziekte veroorzaakt. Er zijn veel meer volwassen Zuid-Afrikanen besmet dan kinderen, en Zuid-Afrika heeft ervoor gekozen eerst en vooral de mensen te helpen die al duidelijke ziekteverschijnselen vertonen.

Ook voor heel wat seropositieve kinderen komt het vooruitzicht op de gratis aidsremmers net op tijd. Sthandiwe Gumede hoopt dat ze snel een behandeling kan beginnen. Ik moet veel hoesten. Soms heb ik problemen om te ademen, vooral ‘s nachts, zegt het meisje. Sthandiwes moeder stierf twee jaar geleden aan aids; sindsdien leeft de veertienjarige in Nkosi Haven, een opvanghuis in Johannesburg. Volgens Heather Snyman, een medewerkster van de instelling, kampt Sthandiwe met een longontsteking die maar niet wil genezen.

Snyman gelooft dat Sthandiwe nog geen aidsremmers krijgt omdat er zich zoveel volwassenen aanmelden voor de gratis behandeling. Volgens het aidsprogramma van de VN zijn in Zuid-Afrika ongeveer een kwart miljoen kinderen besmet met HIV, het virus dat aids veroorzaakt. In het totaal telt Zuid-Afrika vijf miljoen seropositieven - ongeveer tien procent van de bevolking.

Bureaucratische procedures maken de zaak er niet eenvoudiger op. In het ziekenhuis worden we soms doorverwezen naar de afdeling voor volwassenen, en van daar sturen ze ons dan terug naar de kinderkliniek, klaagt Snyman.

De Zuid-Afrikaanse regering wil in eerste instantie 50.000 seropositieven aan gratis aidsremmers helpen. In private ziekenhuizen kost de behandeling van een kind met aidsremmers bijna 77 euro. Dat is nog maar de helft van wat twee jaar geleden nodig was, maar voor veel Zuid-Afrikanen blijft het onbetaalbaar. Vier op de tien Zuid-Afrikanen leeft onder de armoedegrens.

Er bestaat nog discussie over vanaf wanneer seropositieve kinderen behandeld kunnen worden met aidsremmers. Theoretisch kunnen de geneesmiddelen meteen na de geboorte worden toegediend, stelt Katy Vadda van Children’s Rights, een niet-gouvernementele organisatie (ngo) in de havenstad Durban. Deborah Ewing van Children First, een andere ngo uit Durban, geeft het voorbeeld van een éénjarig seropositief meisje dat verzwakt was door diarree. Meteen toen ze aidsremmers begon te nemen, verdween de diaree; nu heeft ze geen grote gezondheidsproblemen meer.

Ook Artsen zonder Grenzen bevelen aan de behandeling te starten zodra de infectie wordt vastgesteld - op die manier zou het immuunsysteem van de getroffen kinderen tijdig versterkt worden. Maar Zuid-Afrika heeft ervoor gekozen eerst en vooral de mensen te helpen die al duidelijke ziekteverschijnselen vertonen. Meteen alle seropositieven aidsremmers geven, zou onbetaalbaar zijn.

Cijfers over hoeveel Zuid-Afrikaanse kinderen al gratis aidsremmers krijgen, zijn er niet. Het hele programma voor de gratis verstrekking van de geneesmiddelen bevindt zich nog in de opstartfase. Volgens gezondheidsminister Manto Tshabalala-Msimang worden in de provincie Gauteng al 940 patiënten geholpen, in de Westelijke Kaapprovincie 2.500 en in KwaZulu-Natal 153. In de overige zes provincies worden de kandidaten voor een gratis behandeling nog getest en geïnformeerd over de procedure, een proces dat weken in beslag neemt.

Duidelijk is dat ook de bedrijven die de geneesmiddelen produceren, eerst en vooral aan volwassenen denken. Ze bieden vooral tabletten en capsules, en veel minder siroop waarmee kinderen de medicijnen gemakkelijker kunnen innemen. (PD/ADR)

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.