Gratis gezondheidszorg voor moeders en kinderen

De Sierra Leoonse president Ernest Koroma lanceerde op 27 april een nieuw gezondheidszorgplan voor zijn land. Kinderen onder vijf jaar en zwangere vrouwen zouden vanaf nu gratis medische zorg kunnen krijgen. Jaarlijks zouden 1,25 miljoen mensenlevens gered kunnen worden.
Sierra Leone heeft de grootste kinder- en moedersterfte ter wereld, dat blijkt uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). 269 op duizend kinderen sterven onder de vijf jaar, ter vergelijking: in België zijn dat er slechts drie. Ook moedersterfte is er ongelooflijk hoog, één op de acht vrouwen loopt tijdens de bevalling het risico te sterven volgens UN dispatch.
Het nieuwe gezondheidszorgplan van president Koroma zou deze cijfers drastisch moeten verminderen. Het merendeel van de Sierra Leoonse bevolking heeft momenteel geen toegang tot medische hulp. Dit komt omdat het te duur is, maar ook door de grote afstand die ze vaak moeten overbruggen om in een ziekenhuis te raken.

Logistiek onhaalbaar


De gratis medische zorg is echter niet voor iedereen weggelegd. Kinderen onder de vijf jaar en zwangere (of net bevallen) vrouwen kunnen voor gratis hulp terecht in de ziekenhuizen. Het nieuwe zorgplan zou 19 miljoen dollar kosten en krijgt financieel steun van het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie (UNICEF), meldt Globalpost.
Hoewel het plan nu al gelanceerd werd, staat het nog niet helemaal op punt. Globalpost sprak met medisch personeel uit Sierra Leone, zij vrezen dat er niet genoeg materiaal en medisch personeel is om al de vrouwen en kinderen op te vangen. Een ander probleem is de slechte staat van de wegen, ambulances kunnen daardoor hulpbehoevende vrouwen niet of nauwelijks bereiken.

Staking medisch personeel


Een staking van het medische personeel in Sierra Leone gooide bijna roet in het eten. De dokters en verpleegsters hebben eind maart bijna drie weken gestaakt om een loonsverhoging te eisen. Zij vreesden door het nieuwe gezondheidsplan meer uren zouden moeten kloppen zonder loonsverhoging, aldus Globalpost.
Voor de staking verdiende een Sierra Leoonse dokter gemiddeld 100$ per maand en een verpleegster 50 dollar per maand. Dat bedrag is volgens de stakers niet genoeg om basisbehoeften als eten en onderdak te betalen. President Koroma gaf toe en beloofde het medische personeel een verdubbeling van hun maandloon.
Als het gezondheidsplan daadwerkelijk wordt doorgevoerd, zouden er jaarlijks 1,25 miljoen levens gered kunnen worden in Sierra Leone.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.