Great Barrier Reef wordt dumpsite

De Australische overheid geeft toestemming om miljoenen kubieke meter afvalzand te lozen nabij het Great Barrier Reef. Dat gebeurt omdat een belangrijke steenkoolhaven wordt uitgebreid. Wetenschappers en milieuverenigingen waarschuwen voor de gevolgen.

De uitbreiding van de Australische steenkoolhaven Abbot Point betekent slecht nieuws voor het Great Barrier Reef. De regering keurde de expansie-aanvraag van de steenkoolhaven goed met als gevolg dat er ongeveer drie miljoen kubieke meter zandafval gedumpt zal worden in het beschermde koraalrif. Abbot Point moet namelijk het overtollige zand dat gebruikt wordt voor de uitbreiding wegwerken. Deze lozing kreeg ook groen licht van het Great Barrier Reef Marine Park Authority (GBRMPA), een officiële instelling van de Australische overheid die instaat voor de bescherming van het rif.

Economische prioriteiten

Campbell Newman is premier van Queensland, de staat waar het koraalrif aan grenst. Hij verklaarde dat zijn regering het milieu wil beschermen, maar niet ten koste van de economie. Australië verdiende vorig jaar volgens Al Jazeera ruim acht keer minder aan het Great Barrier Reef dan aan kolenexport, en wanneer de expansie van Abbot Point compleet is, zal het een van de grootste steenkoolhavens ter wereld zijn.

Strikte regulering

Australisch minister van Milieu Greg Hunt verzekerde de bevolking dat er enorm strenge voorwaarden verbonden zijn aan de dumping, en dat alles gedaan zal worden om het koraalrif te beschermen. Hij spreekt zelfs van ‘de meest strikte voorwaarden in de Australische geschiedenis’. De regering garandeert ook dat er geen zandafval rechtstreeks op het koraalrif geloosd zal worden, aldus Al Jazeera.

‘Het zand is uitvoerig getest op vervuilende stoffen, en is volledig schoon verklaard’, zegt Brad Fish, ceo van de steenkoolhaven, op de website van Al Jazeera. ‘Het is natuurlijk zand zoals het overal in het water ligt. We verplaatsen het gewoon van de ene locatie naar de andere.’

Grote bezorgdheid

Zo eenvoudig is het echter niet, waarschuwen wetenschappers. ‘Als je zand en modder dumpt in het water, zal het sowieso in het rif terechtkomen. Het bodembezinksel zal licht wegnemen van het zeegras en de koralen en verkleint zo hun overlevingskansen’, aldus Felicity Wishart van de Australian Marine Conservation Society (AMC) in een gesprek met Al Jazeera. Het Great Barrier Reef is nu al erg kwetsbaar. Het nog meer belasten zou nefast kunnen zijn.

Milieudeskundigen en –organisaties zijn niet te spreken over de beslissing van de overheid, adlus Al Jazeera. ‘Dit is een enorm foute manier om een ecosysteem dat met problemen kampt aan te pakken’, zegt Richard Leck van het WWF. ‘Greg Hunt heeft gefaald om leiderschap te tonen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.