Greenpeace in de bres voor Congelese bossen

Gesteund door 18.829 handtekeningen en twee “levende bomen” vroeg Greenpeace aandacht voor de tweede groene long op aarde, namelijk de Congolese bossen. Geadresseerden waren de Belgische partijen die door Greenpeace uitgenodigd waren in het Parktheater te Brussel. Daar vond een rondetafelgesprek plaats over het Belgisch beleid voor het behoud van de Congolese Bossen.
  • John Vandaele John Vandaele
‘Het is nog niet te laat om actie te ondernemen.’ Zo leidde Michel Genet, directeur van Greenpeace België, het tafelgesprek in. ‘De Congolese bossen zijn uitermate belangrijk voor de lokale bevolking. Zowel in functie van de biodiversiteit als van de klimaatsverandering is het nodig dat er een degelijk bosbeleid gevoerd wordt. De Belgische regering kan een belangrijke bijdrage leveren door haar ontwikkelingssamenwerking hierop af te stemmen.’
Deelnemers aan het gesprek waren Open VLD, N-VA, sp.a, Groen!, Ecolo, cdH en PS. De opvallende afwezigen waren CD&V en MR. François Rijckmans en Walter Zinzen sloten het gebeuren af.

Op zoek naar een beter bosbeleid


‘Greenpeace stelt drie eisen,’ zegt Kasper Moreaux, campagnemedewerker van Greenpeace. ‘We willen dat het moratorium op nieuwe houtkapvergunningen herbevestigd en uitgebreid wordt. Daarnaast willen we ook dat niet langer geïnvesteerd wordt in projecten die vernietigend werken voor de Congolese bossen. Ten slotte pleiten we ervoor dat de ontwikkelingsbudgetten op een verantwoorde manier toegekend worden, met aandacht voor meer bottom-up acties.’
Met deze eisen en de vraag voor een coherenter beleid voor de Congolese bossen, richt Greenpeace zich tot de verschillende Belgische partijen.
An Lambrechts, verantwoordelijke voor de bossencampagne bij Greenpeace België, betreurt dat er in het huidige bilaterale akkoord tussen België en Congo nauwelijks ruimte is voor de Congolese bossen. ‘Er zijn projecten, maar België moet meer concrete middelen voorzien in zijn ontwikkelingssamenwerkingbeleid.’
De verschillende partijen getuigden van een groot engagement tijdens het gesprek. ‘De Congolese bossen zijn belangrijk omwille van hun rol als tweede long, maar ook omdat ze functioneren als levensbron voor vele mensen’, zei Dirk Van der Maelen van sp.a.
Hilde Vautmans van Open VLD benadrukte dat het bos in Congo in de eerste plaats gered moet worden voor de mensen daar. ‘Ons eigen belang mag niet primeren boven het belang van de lokale bevolking.’
Naast bereidwilligheid voor meer actie, hadden de verschillende partijen toch enkele bedenkingen.

Steun onder voorwaarden?


De partijen scharen zich allemaal achter de eis dat de ontwikkelingsgelden voor de Congolese bossen op doordachte wijze gebruikt moeten worden. Problematisch is echter dat het geen vanzelfsprekendheid is om na te gaan in hoeverre de budgetten naar de juiste doelen gaan. ‘We moeten streven naar transparantie in het bosbeleid’, stelt Sarah Turine van Ecolo.
Peter Luykx van NV-A vergelijkt de kwestie treffend met het planten van een boom. ‘Een boom doe je niet groeien door aan zijn takken te trekken, maar wel door zijn wortels water te geven.’ Daarmee geeft hij aan dat er doelgericht gewerkt moet worden en benadrukt hij dat er middelen nodig zijn om te toetsen wat er gebeurt met de fondsen.
Een heikel punt in de discussie is de politieke wil van de Congolese overheid. Voor Philippe Mahoux (PS) is het uitgesloten dat België kan dicteren aan de Congolese overheid wat er verder moet gaan gebeuren. Wouter Van Besien (Groen!) erkent de gevoelige kwestie, maar vindt toch dat België zich in de discussie moet durven mengen.
Dirk Van der Maelen (sp.a) betwijfelt of er aan Congolese kant wel genoeg politieke wil is. Hilde Vautmans (Open VLD) sluit daarbij aan en stelt daarom dat er hulp moet komen onder voorwaarden. ‘Stellen we vast dat de voorwaarden geschonden worden, dan kunnen we niet anders dan ons daar aan houden.’ Ze geeft toe dat de burgers de grootste slachtoffers zijn in dat geval, maar zij ziet geen andere mogelijkheid.

Wachten op de nieuwe regering


Walter Zinzen en François Rijckmans uitten beiden hun blijdschap over het succes van de petitie. ‘Het is hartverwarmend te zien dat de politieke partijen, tussen de onderhandelingen en de communautaire kwesties door, toch aandacht besteden aan de Congolese bossen’, zei Zinzen.
Ook Kasper Moreaux blikt tevreden terug. ‘Er is toch een duidelijk engagement bij de partijen. De aanwezige partijen gaan akkoord met onze drie eisen, alleen de PS was eerder terughoudend.’ Hij was overigens erg opgetogen dat ook de N-VA aanwezig was, maar betreurt het feit dat MR en CD&V er niet bij waren.
Zowel Moreaux als Zinzen bleven wat op hun honger zitten wat betreft concrete voorstellen. ‘Dat is vooral te wijten aan het feit dat er momenteel enkel een regering van lopende zaken is. Zolang er geen nieuwe regering gevormd wordt, is het moeilijk voor de partijen om zich in te werken in het thema en concrete voorstellen te lanceren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.