Greenpeace hangt vuile was kledingindustrie buiten

De kledingsstukken van veertien grote wereldmerken dragen sporen van de giftige chemische stof nonylfenolethoxylaat (NPE). Dat brengt de ngo Greenpeace aan het licht in haar Dirty Laundry II-rapport. Omdat NPE erg schadelijk is voor het milieu en de gezondheid, heeft de Europese Unie het gebruik van de stof verboden.

In april en mei kocht Greenpeace wereldwijd 78 kledingsstukken. Twee op de drie bleken NPE te bevatten. Onder andere globale kledingketens zoals Adidas, Puma, Nike en H&M verkopen kleren waarin de substantie is aangetroffen. Het gebruik van de giftige stof lijkt dus wijdverspreid te zijn in de kledingindustrie, die NPE hoofdzakelijk gebruikt als een wasmiddel.

Vooral in landen met een lakse wetgeving worden NPE’s geloosd in het afvalwater. Daar breken de NPE’s af in nonylphenols (NP’s). Die zijn moeilijk afbreekbaar en stapelen zich steeds verder op in het slib van rivieren. Daar wordt de nonylphenol opgenomen door vissen en komt zo terecht in de voedselketen van de mens. Vooral de hormoonverstorende werking van NP’s kan negatieve gevolgen hebben voor het ecosysteem en de menselijke gezondheid. Volgens Jan Tytgat, diensthoofd toxicologie aan de KU Leuven, kunnen NP’s er bijvoorbeeld voor zorgen dat de kwaliteit van sperma vermindert.

Volgens de Wereldbank is de textielindustrie verantwoordelijk voor bijna twintig procent van de watervervuiling in de wereld. In China, het land met de grootste textielindustrie, zijn drie kwart van de rivieren te vervuild om nog gebruikt te worden door mensen, zo stelt de Chinese afdeling van het VN-Ontwikkelingsprogramma (UNDP). Een ander wetenschappelijk onderzoek, gepubliceerd in 2004 door het tijdschrift Archives of Environmental Contamination and Toxicology, toonde aan dat er enorme concentraties NP werden teruggevonden in de ingewanden van vissen in de Chinese provincie Chongqing.

Greenpeace publiceert het Dirty Laundry II-rapport in het kader van haar Detox-campagne. Die richt zich op het gebruik van giftige chemicaliën bij de productie van kleren in China. In haar campagne worden vooral de kledingmerken Adidas, Puma en Nike geviseerd, via onder meer een petitie. In een reactie kondigden zowel Puma als Nike aan tegen 2020 af te stappen van het gebruik van giftige substanties in hun productieproces. ‘Wij erkennen de dringende nood om de industriële uitstoot van giftige chemicaliën te verminderen en te elimineren’, zo stelde Puma in een reactie.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

  • Bram Vranken studeert Conflict and Development aan de UGent en is in april een maand in Bangladesh voor zijn scriptie over landloze boeren, voedselsoevereiniteit en klimaatverandering.

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.