Greenpeace maakt gas van windenergie

 De Duitse afdeling van Greenpeace heeft een proefproject opgezet om overtollige energie uit windenergie om te zetten in waterstofgas.

Een van de problemen met sommige hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie is dat de stroomproductie afhankelijk is van het weer. Op sommige momenten wordt er dan ook teveel energie geproduceerd en dat is een probleem voor het stroomnet.

Greenpeace Energy, dat een windmolenpark beheert ten zuiden van Hamburg, wil daar iets aan doen door de overtollige energie om te zetten in waterstof. Voor de productie van waterstof uit water is veel energie nodig, en daar is de overtollige windenergie perfect van pas. Naast het windmolenpark wordt nu een elektrolyse-installatie gebouwd waar waterstof geproduceerd kan worden. Tegen eind 2013 moet de installatie waterstof produceren.

Vermengd

Gasunie Deutschland, de netbeheerder van meer dan 3000 kilometer aan gasleidingen in Noord-Duitsland, is bereid het waterstofgas via het hogedruknetwerk te vervoeren. Het wordt vermengd met het conventionele aardgas en komt zo bij de klant terecht.

Greenpeace Energy is ervan overtuigd dat waterstof veel capaciteiten heeft als energiereserve om productiepieken en –dalen van hernieuwbare energie op te vangen. De meeste westerse landen zoals Duitsland beschikken al over een leidingstelsel voor gas en hebben een overschot aan opslagcapaciteit.

Bovendien is waterstof erg flexibel in gebruik: het kan langdurig opgeslagen worden en op ieder tijdstip opnieuw gebruikt worden in geavanceerde elektriciteitscentrales om elektriciteit op te wekken. Het kan ook vermengd worden met conventioneel gas, zoals in het proefproject, of rechtstreeks als brandstof in voertuigen gebruikt worden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.