Greenpeace op ramkoers met Spaanse regering

De Spaanse regering, van de socialistische PSOE, ligt zwaar onder vuur van Greenpeace. De milieuorganisatie zegt dat Spanje vervuilende energie bevoordeelt. Industrieminister Sebastián zegde zijn lidmaatschap bij Greenpeace op.
Minister Miguel Sebastián zegt dat Spanje niet zonder kernenergie kan en hij heeft bovendien een wetsvoorstel gelanceerd dat energieproductie uit steenkool subsidieert.
Juan López de Uralde, directeur van Greenpeace Spanje, zegt dat Sebastián hiermee ingaat tegen wat de Spaanse socialisten in hun verkiezingscampagne hadden beloofd. “Het is meer dan voldoende bekend dat de steenkool de fossiele brandstof is die het meeste CO2 per geproduceerde kilowatt uitstoot”, zegt López de Uralde. Dat de minister het voorstel lanceert terwijl de internationale gemeenschap over een klimaatakkoord onderhandelt, vindt Greenpeace nog minder gepast.
Greenpeace benadrukt dat het al sinds zijn ontstaan tegen kernenergie is en dat dus ook was toen Miguel Sebastián achttien jaar geleden lid werd van de organisatie.
Na de harde kritiek belde Sebastián naar Greenpeace om zijn lidmaatschap op te zeggen. “Wat ons verontrust is niet zozeer of hij lid is of niet, maar het energiebeleid dat hij voert”, reageert López de Uralde.

Stap achteruit


Ook professor María Novo, Unesco-leerstoelhouder op de Spaanse Open Universiteit UNED, is hard voor het energiebeleid van de regering van José Luis Rodríguez Zapatero. Spanje investeert meer in kernenergie dan in hernieuwbare energie en keert nu zelfs terug naar steenkool, zegt ze. Ze vergelijkt het energiebeleid met dat van de centrumrechtse Volkspartij (PP), die van 1996 tot 2004 aan de macht was.
Volgens Novo moet de regering meer investeren in kleine en middelgrote zonneparken. Die kunnen de rurale woonkernen makkelijker en goedkoper van energie voorzien, zegt ze. “Ik ben er voorstander van de grootste kernreactor te gebruiken waarover de mensheid beschikt: de zon.”

Wereldleider


Het ministerie van Industrie verwerpt de kritiek. Op 13 november keurde de ministerraad een voorstel goed om de komende drie jaar wind- en zonne-energie-installaties te bouwen met een gezamenlijk vermogen van 8440 megawatt. “Spanje is al een van de wereldleiders op het vlak van windenergie, nu zal het ook de onbetwistbare leider voor zonne-energie worden”, zegt minister Sebastián.
Spanje heeft nooit fraai gescoord op het vlak van CO2-uitstoot. In het Kyotoprotocol van 1997 kreeg het land de minst strenge norm, een stijging van 15 procent ten opzichte van 1990, maar zelfs die dreigt het niet te halen. De Spaanse milieubeweging zegt al jaren dat ook de inspanningen van de regering-Zapatero te traag gaan.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.