Greenpeace probeert Mexicaanse teelt ggo-maïs tegen te houden

In Mexico probeert milieuorganisatie Greenpeace de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs via de rechtbank te verhinderen.

  • Greenpeace/Diego Uriarte Sympathisanten van Greenpeace Mexico voeren actie tegen ggo-maïs. Greenpeace/Diego Uriarte

Greenpeace diende een klacht in bij het openbaar ministerie om te vermijden dat de regering de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs zou goedkeuren. De milieuorganisatie wil “een strafrechtelijk antecedent zodat wie de commerciële teelt van genetisch gemodificeerde maïs toestaat, daarvoor de corresponderende straf krijgt”, zegt María Colin, juridisch advies van Greenpeace.

In september 2012 dienden de Amerikaanse multinationals Monsanto, Pioneer en Dow zes aanvragen in bij de Mexicaanse overheid om genetisch gemodificeerde maïs op commerciële basis te gaan kweken. Het gaat samen over een oppervlakte van 1,7 miljoen hectare.

Volgens de wet op de Bioveiligheid van Genetisch Gemodificeerde Organismen moeten de bedrijven een rapport voorleggen met daarin de resultaten van de vorige, experimentele fases alvorens ze een commerciële licentie kunnen krijgen. Maar hoe die rapportering precies moet, daarover heeft de Mexicaanse overheid nog niets bepaald.

Efficiëntere irrigatie

Greenpeace vraagt niet alleen een verbod op commerciële teelt maar ook een herziening van de goedkeuring van experimentele en proefprojecten, gekoppeld aan een moratorium op genetisch gemodificeerde maïs.

Sinds 2009 heeft de Mexicaanse overheid 177 vergunningen afgeleverd voor proeven met ggo-maïs, goed voor een oppervlakte van 2664 hectare.

Maïs staat centraal in de Mexicaanse keuken en cultuur maar jaarlijks moet het land acht tot tien miljoen ton invoeren, vooral uit de Verenigde Staten. Vorig jaar berekenden Amerikaanse onderzoekers dat Mexico zijn productie gevoelig kan opvoeren zonder biotechnologie maar met een efficiëntere irrigatie. Genetisch gemodificeerde maïs vormt een bedreiging voor de Mexicaanse biodiversiteit en bovendien is niet bewezen dat hij beter bestand is tegen droogte, stelden ze.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.