Griekenland wil tien keer zoveel Chinezen

Clichébeelden over Chinezen verliezen langzaam maar zeker hun geldigheid in Griekenland. Naast de kledinghandel, het restaurant en de massagesalon aan het strand zijn het steeds meer de met dollars bepakte, kiekjesnemende luxetoeristen die het beeld bepalen. En ze zijn meer dan welkom.

“Het zijn de nieuwe Russen”, zegt de schipper. “Ze houden van luxe en kunnen het zich ook veroorloven.” Zijn zeventien meter lange jacht is gecharterd door Feng Yixing voor een cruise langs de Saronische eilanden. Kostprijs: 15.000 euro. De meid, die is meegenomen om voor de ouders en de kinderen van Yixing te zorgen, staat de was op te hangen op het voordek, terwijl de familie door de pittoreske haven van Hydra wandelt en misschien wel een frappuccino zit te drinken in een van de kleine taveernes.

Rellen


Rijke Chinese toeristen zijn de nieuwe bron van inkomsten voor de toeristenbranche in Griekenland. Toen de enorme staatsschuld het land in mei in een crisis stortte en de regering enorme bezuinigingen aankondigde, braken er rellen uit die zo hevig waren dat er drie mensen, inclusief een zwangere vrouw, bij omkwamen.

Gevolg was een stortvloed aan afzeggingen, vooral door Duitse en Britse toeristen. De eerste zeven maanden van dit jaar werden er 1,3 procent minder toeristen genoteerd. De touroperators grepen dit aan om zich, samen met hun Turkse collega’s, speciaal te richten op China. Ze openden 25 kantoren in Athene en Istanbul, speciaal voor hen, en de minister van Cultuur en Toerisme trok naar Beijing om zijn land te promoten.

Favoriet


Dit kwam niet uit de lucht vallen. Vlak na de Olympische Spelen van 2004 was de aandacht voor Griekenland al zo gegroeid dat het land door Chinezen als favoriete vakantiebestemming werd verkozen. Terwijl Chinezen in West-Europa van land naar land hoppen om lekker te shoppen in grote steden, gaan ze naar Griekenland meer voor hun plezier, zegt bijvoorbeeld Cheng Ziying, die op huwelijksreis is in Hydra. “Ik hou van de klassieke schoonheid en de kleine, romantische stadjes. Het is gewoon perfect voor een huwelijksreis.”

Vorig jaar kwamen er nog maar 50.000 Chinese toeristen, maar dit jaar hopen de touroperators op een tienvoud daarvan.

“Op Chinese feestdagen zie je in Griekenland soms alleen maar Chinezen op straat”, zei Elena Mitraki, directeur van het Nationaal Toeristenbureau in Beijing, tegen de China Daily. “En daar zijn we alleen maar heel blij mee.”

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3174   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift