Grillig klimaat maakt thee duurder

De ergste droogte in vijftien jaar zorgt voor een ernstige terugval in de Indiase theeproductie. Ook in Kenia daalt de oogst, waardoor thee duurder dreigt te worden.

De winter sloeg de Indiase theeboeren met verstomming. Hij kwam niet alleen een stuk vroeger dan gewoonlijk, maar bleef ook uitzonderlijk droog en warm. Vooral de droogte is een groot probleem, want neerslag is cruciaal voor de opbrengst en voor de kwaliteit van thee.

Traditioneel levert de eerste oogst van het jaar begin april de beste en meest gegeerde thee van het jaar op, maar dit jaar vreest de Indiase Theeassociatie (ITA) voor de oogst. De neerslag in West-Bengalen is in de eerste maanden van dit jaar gedaald met maar liefst 31 tot 42 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de ITA daalde de opbrengst in december al met 15.000 ton, en de gegeerde oogst in april zou zelfs 26.000 ton lager liggen dan normaal. “In vergelijking met 2011 verwachten we een daling met ongeveer 60 procent, van 46.000 ton naar in het beste geval 20.000 ton”, stelt de ITA. “Het is de ergste droogte in de voorbije vijftien jaar.”

Wereldwijd

Het probleem beperkt zich niet tot India. Ook in Kenia worden lagere opbrengsten verwacht als gevolg van droogte. “Omdat heet en droog weer zich doorzette tot januari zal de opbrengst waarschijnlijk met 17 procent dalen tot 70.000 ton”, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De terugvallende productie op belangrijke markten kan wereldwijd tot een stijging van de theeprijs leiden, naar verwachting over enkele weken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.