Groeiende kritiek op Duitse aanwezigheid in Afghanistan

Zeventig procent van de Duitse bevolking wil volgens een enquête van de Duitse omroep ARD de soldaten terughalen uit Afghanistan nadat er in twee weken tijd zeven soldaten om het leven kwamen.
Gisteren (15 april) kwamen vier Duitse soldaten om het leven bij gevechten en vielen er vijf gewonden. Vijftien Belgen werden ingezet om de doden en gewonden te evacueren, zij maken deel uit van Operation Mentioning and Liaison Team (OMLT).
Op 2 april kwamen er al drie Duitse soldaten om in de Noord-Afghaanse regio Kunduz. Dat brengt het totale aantal Duitse doden op 43 sinds het begin van hun missie in Afghanistan in 2002. De aanslag van 15 april werd al opgeëist door de taliban.
De Duitse oppositie begint zich meer en meer te kanten tegen de aanwezigheid in Afghanistan. Bondskanselier Angela Merkel liet weten dat de Duitse troepen zich niet terugtrekken. ‘Er is geen redelijk alternatief om terug te trekken’, zegt Merkel.

Woelige noorden


Hoewel het noorden van Afghanistan oorspronkelijk veilig gebied was, laait het geweld ook daar tegenwoordig op. De Nederlandse journalist Peter ter Velde bracht voor de Nederlandse zender Radio 1 verslag uit vanuit Afghanistan over de huidige situatie.
‘Tot vorig jaar zaten de taliban vooral in het zuiden. De Duitsers wilden niet in het zuiden zitten en stationeerden zich in het minder gevaarlijke noorden. Nu het geweld zich verplaatst, hebben de Duitsers de juiste bewapening niet om gepast op het geweld te reageren’, zegt Peter ter Velde.

Onderbewapend


De Duitse Minister van Defensie Karl-Theodor zu Guttenberg bevestigt de onderbewapening van de Duitse soldaten. ‘Na de aanval van 2 april op onze soldaten, is er een nieuwe pantserwagen besteld om meer ondersteuning te bieden. Er wordt dus aan gewerkt, maar zo een pantserwagen is niet op een paar dagen ter plaatse.’
Hoewel de kritiek op de Duitse aanwezigheid toeneemt, is er geen sprake van een vroegtijdig vertrek uit Afghanistan. ‘Wij zullen onze troepen pas beginnen afbouwen eind 2011’, zegt Guttenberg.

Belgische interventie


De Belgische militairen die hun Duitse collega’s te hulp schoten op 15 april, maken deel uit van de OMLT (Operation Mentoring and Liaison Team). Het doel van de OMLT is Afghaanse bataljon ondersteunen, vormen en raad geven. Volgens Defensie-woordvoerder Didier de Weerdt liepen onze soldaten geen gevaar.
‘Er zijn momenteel 587 Belgische militairen in Afghanistan, daar zit ook medisch personeel bij. Ik kan bevestigen dat er vier doden en vijf gewonden vielen op 15 april, het betreft Duitse militairen. Er hebben geen Belgen deelgenomen aan de gevechten, zij stonden enkel in voor het evacuatie van de slachtoffers. De evacuatie is vlot verlopen en is ondertussen ook ten einde’, zei De Weerdt tijdens de wekelijkse persbriefing.
Meer details over het gevecht kon De Weerdt nog niet geven. ‘De operatie van het nationale Afghaanse leger (ANA) loopt nog, zij worden gesteund door verschillende buitenlandse troepen waaronder Duitse. Omdat de operatie nog niet ten einde is kunnen details nog niet bekend gemaakt worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.