‘Groene energie kan zeeleven ook schaden’

Britse onderzoekers doen een dringende oproep om de impact van groene energie op het leven in zee te bestuderen. Alternatieve energiebronnen zoals offshore windmolenparken kunnen voordelen bieden maar ook nadelen, waarschuwen ze.

Bij de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen wordt de laatste jaren steeds vaker naar de zee gekeken. Daar kan energie opgewekt worden uit de wind en uit de golven, via respectievelijk windmolens en golfenergie-convectoren.
De kans is groot die bronnen een belangrijk deel van onze energie gaan leveren, aangezien ze geen broeikasgassen uitstoten en de klimaatwijziging kunnen tegengaan. Maar over de rechtstreekse impact van die installaties op het leven in zee weten we te weinig, waarschuwen onderzoekers van de Universiteiten van Exeter en Plymouth in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Applied Ecology.
De energie-installaties kunnen ook negatieve gevolgen hebben, zeggen ze. In een studie wijzen ze er onder meer op dat zeedieren hun habitat kunnen kwijtraken, tegen de installaties op kunnen botsen en hinder kunnen ondervinden van lawaai en elektromagnetische velden.

Van levensbelang


Tot dusver is de impact van hernieuwbare mariene energie op het zeeleven slechts in zeer beperkte mate onderzocht.
“Hernieuwbare mariene energie is zeer opwindend en het is van levensbelang dat we onderzoeken in hoeverre ze een schone en duurzame energiebron kan zijn”, zegt Brendan Godley van de Universiteit van Exeter. “Maar tot dusver is de impact van hernieuwbare mariene energie op het zeeleven slechts in zeer beperkte mate onderzocht. Onze studie toont de dringende noodzaak aan van meer onderzoek naar de impact van hernieuwbare mariene energie op het zeeleven.”
Voor dat onderzoek moeten biologen, ingenieurs en beleidsmakers samenwerken, zegt de studie. Het onderzoek moet duidelijk maken op welke plaatsen dergelijke installaties verantwoord zijn en op welke niet.
Voor de kust van Oostende ging dit jaar het eerste Belgische offshore windmolenpark van start. Daar draaien nu zes windmolens, maar het worden er meer dan vijftig. Ter hoogte van Zeebrugge, 45 kilometer buiten de kust, komt een nog groter windmolenpark.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.