Groene festivalweiden en ecologische fietsen

In april lanceerde de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij OVAM de campagne Groene vent zkt groen event. De campagne moet organisatoren en medewerkers van festivals, sportevenementen en beurzen warm maken voor een ecologische aanpak. Nu zijn veel evenementen tijdens en na afloop niet alleen energievreters, maar soms ook halve storten.
  • OVAM Groene vent OVAM
Via een wedstrijd wil OVAM organisatoren van evenementen ertoe aanzetten bewuster om te gaan met afval, hoge energiekosten, materialen gebruikt bij de catering. Nog tot 15 september kunnen evenementorganisatoren zich inschrijven, en de Eventscan invullen: een milieudoorlichting die de ecologische afdruk van hun evenement in kaart brengt.
Het Gentse Jazzfestival in juli en het Dranouter Festival in augustus schreven zich al in, maar de lijst is nog beperkt. ‘De campagne is nog heel jong, en de lijst van ecologische evenementen zal hopelijk nog aangroeien’, zegt OVAM-woordvoerder Jan Verheyen. ‘Het initiatief vindt zeker weerklank. We hebben bijvoorbeeld een engagementsovereenkomst met de Federatie van Muziekfestivals, die ons van binnenuit wil steunen en haar leden wil stimuleren om mee te werken.’
Om zo milieuvriendelijk te werken is een zo breed mogelijke aanpak zeer belangrijk, zegt Verheyen. ‘Concreet houdt dat in dat organisatoren de transportkilometers beperken, energie-efficiënt te werk gaan, een goed inzamelsysteem voor afval initiëren, voor milieuscans zorgen, met gescheiden afvalstromen werken, zwerfvuil vermijden en herbruikbare cateringmaterialen gebruiken. De beste prestaties worden beloond met een prijs en 2000 euro. Daarbij vinden we het belangrijk dat dit geen wedstrijdje “om de kleinste voetafdruk” wordt. Organisatoren moeten hier ernstig en heel bewust mee omgaan: de beoordeling volledig invullen en duidelijk aantoonbare inspanningen leveren.’
Alvast inspirerend is de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika. De organisatoren willen zo veel mogelijk duurzame energie gebruiken, waterverbruik en afval beperken, groenere transportmanieren gebruiken, en een tiental teams zal spelen in shirts van gerecycleerde PET-flessen.
http://www.groenevent.be/

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2840   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur