Groene geldstromen

In 2010 zijn de investeringen in hernieuwbare energie wereldwijd met een derde gestegen ten opzichte van 2009. Dat stelt het VN-Milieuprogramma (UNEP) in een nieuw rapport.

  • detoro Spiegels van de zonnecentrale in San Lucar la Mayor (Zuid-Spanje) weerkaatsen het zonlicht naar een centrale toren, waar elektriciteit wordt opgewekt. detoro

Opmerkelijk is dat op het vlak van grote projecten de ontwikkelingslanden voor de eerste keer het Westen voorbijsteken. Vooral China weegt daarin door met zijn windmolenparken. Maar ook in Latijns-Amerika en Afrika zijn de investeringen in groene-energieprojecten toegenomen, hoewel beide continenten in absolute cijfers nog ver achterop hinken. In Europa krompen de geldstromen voor grote projecten, maar dat wordt gecompenseerd door de toename van groene-energieprojecten op kleine schaal –voornamelijk gesubsidieerde zonnepanelen op daken van huizen en bedrijven.

Die ontwikkeling doet zich ook in Vlaanderen voor. De Vlaamse overheid bouwde weliswaar subsidies stelselmatig af. In 2010 bleek dat niet alleen mensen met zonnepanelen maar alle netgebruikers betaalden voor de meerkost van groene stroom. Toch zijn er in de eerste helft van 2011 al meer zonnepanelen bijgekomen dan in heel 2010. Door technologische verbeteringen en concurrentie tussen producenten zijn die nu immers veel goedkoper, en levert zonne-energie ook met minder subsidies een lagere rekening op.

Het blijft afwachten of de trend zich doorzet. In de komende jaren zal de waarde van de groenestroomcertificaten immers verder dalen –volgens verschillende bronnen tot onder de grens die de elektriciteitsgebruiker een financiële meerwaarde oplevert.

De spectaculaire groei in investeringen suggereert dat wereldwijd het besef groeit dat groene energie nieuwe jobs en technologie oplevert en winstgevend kan zijn. Zo was de sector in de Europese Unie goed voor 912.000 banen in 2009, en werd haar omzet geraamd op 120 miljard euro.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.