Groene partijen willen spoedbijeenkomst over Darfur

De lidstaten van de Verenigde Naties, waaronder België, moeten vandaag laten weten of ze deelnemen aan de VN-vredesmacht in Darfur. De politieke partijen Groen! en Ecolo vragen aan kamervoorzitter Herman Van Rompuy een spoedbijeenkomst van de Kamer. Een regering van lopende zaken kan immers niet beslissen over een deelname aan een vredesmissie in Darfur.
‘Een mandaat van het parlement, over de partijgrenzen heen, kan dat wel. Vandaag verstrijkt de principiële deadline, in de eerstkomende dagen dient ons land een beslissing te nemen. Het menselijk lijden in Darfur overstijgt de Belgische politieke actualiteit. Terwijl het politieke establishment rond Brussel-Halle-Vilvoorde heen fietst, crepeert Darfur’, vinden de groene partijen.
De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil 26.000 soldaten naar de Afrikaanse regio sturen om de vrede te herstellen. Daarenboven treft de Europese Unie voorbereidingen voor een vredesmissie in het oosten van Tsjaad. Het is in feite vooral deze Europese missie die met hoogdringendheid samengesteld moet worden. Zo’n 230.000 vluchtelingen uit de Sudanese provincie Darfur en 170.000 ontheemden in Tsjaad worden opgevangen in geïmproviseerde kampen in het oosten van Tsjaad. De Europese missie zal ongeveer 3.000 man tellen, geflankeerd door een politiemacht van ongeveer duizend man. Vooraleer deze missie ontplooid kan worden, moet er echter nog een resolutie gestemd worden in de Veiligheidsraad.

Defensie binnen Europees perspectief


Volgens Groen! zijn preventie en humanitaire interventies de prioriteit voor het Belgisch leger. De partij vraagt aan de volgende regering om een defensiebeleid in die zin uit te tekenen, binnen een Europees perspectief. ‘In het licht van mondiale humanitaire crisissen is een simpel pleidooi voor een radicale inkrimping van het defensiebudget ronduit immoreel’, vindt Groen!

Verkenner naar Tsjaad


De krant De Standaard schrijft vandaag dat het ministerie van Defensie een verkenner naar Tsjaad gestuurd heeft, die een rapport moet opstellen over de mogelijke Belgische bijdrage aan de Europese vredesmissie in het land. De paarse kern komt volgende week samen om daarover een beslissing te nemen.
Volgens de krant De Morgen ziet minister van Defensie André Flahaut het niet zitten om Belgische soldaten naar Tsjaad te sturen. “Daarover kan een regering van lopende zaken geen beslissing nemen.” Het overleg tussen Buitenlandse Zaken en Defensie zou nog volop aan de gang zijn.

Plicht


Karel De Gucht, de uittredend minister van Buitenlandse Zaken, schreef eind juli in een opiniestuk in De Morgen dat het de plicht is van ons land om in te grijpen: ‘We waren mede-ondertekenaars van de resolutie die tot de gemengde VN/AU-missie in Darfur leidde en ik vind dat we ons in de mate van het mogelijke ook moeten engageren in de uitvoering ervan.’
De minister gaf ook toe dat wellicht de volgende regering hierover een beslissing moet nemen. De Gucht zag hier geen probleem in,’gezien er pas sprake is van een eerste ontplooiing in oktober.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.