Grondroof door Brits ontwikkelingsfonds

Action Aid beschuldigt het Britse Departement voor Internationale Ontwikkeling (DfID) ervan fondsen ter beschikking te stellen voor land grabbing, het veroveren van grote stukken land door opkoping of leasing .

  • CC Duda Arraes Een boerderij, vlakbij Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone. CC Duda Arraes

Action Aid, een globale anti-armoedevereniging, verdenkt het Zwitserse Addax, een van de grootste olieproducenten van China, ervan de broodwinning van de bevolking in Sierra Leone af te nemen door een grote suikerrietplantage aan te leggen op hun oorspronkelijke land. Addax ontving van het Brits ministerie voor Ontwikkeling (DfID) iets minder dan 114 miljoen € in 2012-2013.

57.000 hectare land, vijftig jaar lang

Addax sloot leasecontracten voor vijftig jaar af met de plaatselijke landbouwers, goed voor 57 000 hectare land, in het noorden van Sierra Leone, in de Makeni regio.

Addax zou vanaf begin 2014 85 miljoen liter ethanol per jaar produceren, goed voor 12 procent van de productie in Groot Brittanië in het jaar 2011-2012. Het plan werd als milieuvriendelijk en sociaal verantwoordelijk gepromoot. ActionAid verdenkt Addax ervan de inkomsten van 130.000 mensen te bedreigen in zestig verschillende dorpen. Zij namen met honderd mensen van de lokale bevolking interviews af, 99 procent van de ondervraagden zei tijdens de interviews dat de voedselproductie gedaald was in hun gemeenschap en 90 procent acht daar Addax verantwoordelijk voor. Van de ondervraagden had 75 procent de leaseovereenkomst nog nooit gezien en 85 procent werd niet geïnformeerd over de voor- en nadelen van de contracten.

Het project wordt gefinancierd door verschillende ontwikkelingsbanken en overheidsfondsen, waaronder het Ontwikkeling van Afrika Infastructuur Fonds (EAIF), dat aanzienlijke bedragen krijgt van het DfID.

‘Ontwikkelingsfonds dat mensen wegjaagt’

Tim Rice, de schrijver van het rapport en de adviseur voor biobrandstofbeleid vertelde aan The Independent: ‘Het is zorgwekkend dat het DfID, dat armoede de wereld uit wil helpen, een project steunt in een van de armste delen van Afrika en daarvoor mensen van hun land jaagt en achterlaat met honger.’

Fiona Hall, Europees parlementslid voor de liberale democraten in Noordoost-Engeland, en lid van de Europese parlementcomités voor industrie, onderzoek, energie en ontwikkeling, zegt een onderzoekscommissie  te vragen voor het project: ‘Dit is een ernstige zaak.’

Een DfID -woordvoerder vindt dat de beweringen van Action Aid onderzocht moeten worden. ‘Het EAIF maakt zelf zijn commerciële beslissingen over de fondsen, maar als één van die fondsen verwachten we dat ze elke beschuldiging onderzoeken en vragen we om een positief bericht van het bedrijf.’

De Addax woordvoerder meldt dat het project reeds als positief voorbeeld is gebruikt door de autoriteiten van Sierra Leone en door internationale organisaties als de FAO (de Voedsel en Lanbouw Organisatie van de VN) en de Afrikaanse Ontwikkelingsbank.

Luuk Zonneveld directeur van de Belgische Investeringsmaatschappij voor Ontwikkelingslanden (BIO) zei in juni in De Morgen nog dat Addax ‘wel degelijk substantieel bijdraagt aan een rechtvaardige en positieve ontwikkeling voor de lokale bevolking en het land’. De BIO zegt dat het verlies aan landbouwgrond voldoende wordt opgevangen, zowel financieel als qua voedselproductie, en de beloftes in verband met de werkgelegenheid zijn ingelost. Volgens de BIO stelde het project eind maart 2013 1862 personen te werk.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.