Grondstoffenbonanza doet Latijns-Amerika voorspoedig groeien

Latijns-Amerika kan nog zeker tien jaar profiteren van hoge grondstoffenprijzen en zal het daardoor economisch goed blijven doen. Dat gelooft José Luis Machinea van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Eclac), een VN-instelling.
ECONOMIE/LATIJNS-AMERIKA: Grondstoffenbonanza doet Latijns-Amerika voorspoedig groeien  
Dario Montero en Daniela Estrada

PORTO ALEGRE/SANTIAGO, 14 december  (IPS) – Latijns-Amerika kan nog zeker tien jaar profiteren van hoge grondstoffenprijzen en zal het daardoor economisch goed blijven doen. Dat gelooft José Luis Machinea van de Economische Commissie voor Latijns-Amerika en de Cariben (Eclac), een VN-instelling.

De economie van Latijns-Amerika is dit jaar ongeveer met 5,6 procent gegroeid, schrijft de Eclac in een rapport dat donderdag (13 december) werd voorgesteld. De instelling verwacht voor volgend jaar een nog altijd aardig groeicijfer van 4,9 procent, al werpen de zwakke dollar, de Amerikaanse kredietcrisis en de hoge olieprijzen wel schaduwen over de wereldeconomie.

Een echte wereldrecessie verwacht Eclac-baas Machinea niet, en hij onderstreept dat Latijns-Amerika ook beter gewapend is tegen tegenvallers. “De schuldenlast is veel kleiner geworden, er zijn grotere financiële reserves en de meeste landen boeken begrotingsoverschotten.”

Armoede daalt

De armoedecijfers in Latijns-Amerika zijn de voorbije vijf jaar duidelijk omlaag gegaan. Anders dan in de jaren 90 hebben de sterke macro-economische prestaties ook gezorgd voor meer werkgelegenheid en verbetering van de sociale zekerheid.  De werkloosheid in Latijns-Amerika nam het voorbije jaar af van 8,6 tot 8 procent. De landen van de regio geven nu ook gemiddeld de helft meer uit aan sociale programma’s dan in de jaren 90. “Toch hebben we de grote inkomensongelijkheid in Latijns-Amerika nog maar nauwelijks kunnen verminderen”, geeft Machinea toe. Zowat de helft van de banen in de regio zijn informeel, en dus slecht betaald en zonder sociaal vangnet.

Volgens Machinea moet Latijns-Amerika absoluut gebruik maken van het geld dat de hoge grondstoffenprijzen opleveren om meer toegevoegde waarde te creëren en producten met een hoger technologisch aandeel te maken. “Als we niet meer gaan innoveren en geen hoger opgeleide werknemers krijgen, staan we voor grote problemen als er een einde komt aan de huidige groeicyclus.”

Volgens de Eclac waren de sterkste groeiers in Latijns-Amerika dit jaar Panama (9,5 procent),  Argentinë (8,6 procent), Venezuela (8,5 procent) en Peru (8,2 procent). Mexico deed met 3,3 procent een tegenvallend resultaat optekenen; Ecuador bracht het met 2,7 procent nog slechter af.

Volgend jaar valt de groei in Venezuela volgens de Eclac-voorspellingen terug tot 6 procent. Brazilië en Chili blijven met 5 procent sterk presteren, terwijl Mexico blijft hangen op 3,3 procent.

Als die voorspellingen kloppen, wordt 2008 het zesde opeenvolgende jaar van voorspoedige economische groei voor Latijns-Amerika. Eind volgend jaar zal het inkomen per inwoner in de regio daardoor met bijna een kwart zijn toegenomen in vergelijking met 2001.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.