Grondtroepen vallen Gaza binnen

Israëlische grondtroepen zijn zaterdagavond de Gazastrook binnengevallen, een week na de start van de luchtaanvallen. Eerder op de dag was Israël al begonnen met beschietingen vanop de grond. Minstens 21 Palestijnen zijn zondag omgekomen in Gaza.
Dat brengt de Palestijnse dodentol op meer dan 460 sinds de start van het conflict op 27 december. Het Israëlische leger meldt dat zo’n 30 soldaten gewond zijn geraakt bij de gevechten. Gaza is ondertussen in verschillende delen opgesplitst door de Israëlische grondtroepen om de bewegingsvrijheid van Hamas te verkleinen. Militairen hebben volgens de Britse omroep BBC Gaza-stad omsingeld.
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, heeft opgeroepen tot een onmiddellijke stopzetting van de grondoperaties, en vraagt Israël al het mogelijke te doen om burgers te beschermen en humanitaire hulp toe te laten. Hij zegt zwaar ontgoocheld te zijn in de Israëlische eerste minister Ehud Olmert.
Maar de VN-Veiligheidsraad is het zaterdagavond niet eens geraakt over een tekst die moet oproepen tot een staakt-het-vuren.

Geen eenstemmig standpunt


‘De internationale gemeenschap moet oproepen om onmiddellijk een staakt-het-vuren te respecteren, maar daar vrees ik dat dit voorlopig nog niet veel zoden aan de dijk zal brengen aangezien men niet tot een eenstemmig standpunt is gekomen in de Veiligheidsraad’, zegt minister van Buitenlandse Zaken, Karel De Gucht, in Het Journaal.
‘Dat betekent dat er partij gekozen wordt in het conflict en dan is het natuurlijk moeilijk om beide partijen op te roepen om een staakt-het-vuren te respecteren’, zegt De Gucht.

Moskee bestookt


Nog zaterdag kwamen al dertien mensen om het leven toen de Israëlische luchtmacht een aanval uitvoerde op een moskee in Gaza-stad.
Israël startte op 27 december luchtaanvallen op de Gazastrook om de raketaanvallen van Palestijnse strijders op steden en dorpen in het zuiden van Israël te stoppen. Volgens Israël zijn bij raketaanvallen door Hamas de afgelopen week vier mensen gedood zijn, 59 mensen raakten gewond. De Gazastrook staat sinds de zomer van 2007 onder bewind van de Palestijnse verzetsbeweging Hamas.
Op de eerste dag van de aanvallen zouden zo’n tweehonderd mensen zijn omgekomen. Daarmee was 27 december voor de Palestijnen de dodelijkste dag in het zestig jaar oude conflict.

Risico’s


De Israëlische minister van Defensie, Ehud Barak, zegt dat de grondcampagne niet kort zal duren, en ook niet makkelijk wordt. ‘Ik ben me bewust van de risico’s die zo’n aanval inhoudt, en wat de prijs zal zijn’, zegt hij aan de Israëlische krant Haaretz.
Khaled Meshaal, de politieke leider van Hamas die in ballingschap in Damascus leeft, heeft Israël vrijdag al gewaarschuwd voor een grondoffensief. Hij zei dat de Palestijnen in Gaza klaar zijn voor een grondoffensief en zegt zeker te zijn van de overwinning: ‘Ons verzet kan niet gebroken worden.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.