Grondwet is niet zomaar een reclamefolder

Aan de Leden van het Federale Parlement en van de Regionale Parlementen. Jullie moeten zich zeer binnenkort uitspreken over het nieuwe EU- Verdrag. Dit Verdrag moet de waarde hebben van een grondwet. Het gaat dus om een belangrijke stap in de uitbouw van de EU.
Het zal een ingrijpende rol spelen niet  alleen in de werking van het land maar ook in het leven van de individuele burgers en van de gezinnen. Het zal dus medebepalend zijn voor de levens- en werkomstandigheiden van eenieder. Andermaal zullen bevoegdheden van het nationale niveau naar het Europese niveau worden overgedragen.
Hiermede wensen we duidelijk te maken dat over deze aangelegenheid niet licht mag worden overgegaan. Een grondwet is niet zomaar een reclamefolder die men naast zich kan leggen. In onze democratie had de burger mogen verwachten dat de teksten algemeen zouden worden verspreid en dat de politieke overheid op ruime schaal debatten zou hebben ingericht.

Politieke discussie ondermaats


Van een volksraadpleging is nooit sprake geweest en de politieke discussie is ondermaats. Ook het parlementaire debat dreigt een maat voor niets te worden wanner men ziet hoe de discussie op een drafje en bijna kritiekloos is verlopen in de Senaat , reflectiekamer van de wetgever.
Als voorstanders van een democratisch, sociaal en solidair Europa maken wij nochtans  ernstig  voorbehoud bij de tekst die nu voorligt. Dit ontwerp wordt naar ons gevoelen een gemiste kans voor een Europa , massaal gedragen door zijn burgers.
Wij geven hier enkele overwegingen die uiteraard binnen de context van deze openbrief algemeen  moeten blijven.
Op het vlak van de democratische werking van onze instellingen blijven we op onze honger zitten.Vijftig jaar na de oprichting van de EEG, nu Europese Unie, blijft de democratische rol van het Europese Parlement ondermaats.De reële macht blijft berusten bij de Commissie en de Raad, die onvoldoende verbindende richtlijnen krijgen van een Parlement, dat hoofdzakelijk een controlerende taak en geen beleidsoriënterende taak toebedeeld krijgt .

Sociale bescherming ondergeschikt gemaakt


Ook aanvaarden we de principes niet die aan de basis liggen van het sociaal beleid gevoerd door het huidige Europa. Deze principes worden bevestigd in het ontwerpverdrag waarover U zult moeten stemmen. De sociale bescherming wordt volledig ondergeschikt gemaakt aan de economische wetmatigheid van het winstbejag. De sociale verantwoordelijkheid van de bedrijven wordt op de achtergrond gehouden en flexibiliteit van de werknemers wordt hoog in het vaandel gedragen.
Arbeid wordt in naam van de vrije markteconomie in het economisch proces volledig ondergeschikt aan het geïnvesteerde kapitaal  en van economische democratie is ternauwernood sprake.

Onderdanigheid


Ten slotte nog iets over de internationale onderdanigheid die het huidige Europa tekent. Het ontwerpverdrag komt niet op voor een zelfstandig en volwassen Europa, dat op het internationale forum een eigen beleid kan voeren. Het bevestigt de ondergeschiktheid in Navo verband, waarvan men weet dat deze niet de totstandkoming van wereldwijde relaties beoogt gericht op solidaire samenwerking met eerbied voor de zelfstandigheid van de Naties.
De Europese Unie moet internationale verhoudingen ontwikkelen gefundeerd op wederzijds respect tussen de naties en voor hun culturen, een solidaire samenwerking en de verwezenlijking van een ingrijpende sociale vooruitgang met de wil het leefmilieu te eerbiedigen. Internationale organisaties als de Verenigde Naties en de Internationale Arbeidsorganisatie hebben deze roeping. De Europese Unie moet zich in dergelijk perspectief inschrijven,veeleer dan een imperialistische koers te volgen.
U begrijpt, geachte Parlementsleden, dat dergelijk grondwettelijk project , dat bovendien aan de mensenrechten een ondergeschikte rol toebedeelt, onze goedkeuring niet meedraagt. Maar, het weze duidelijk, onze gehechtheid aan een democratisch, sociaal en vooruitstrevend Europa, dat ook op economisch vlak zijn man kan staan en het leefmilieu in bescherming neemt, staat buiten kijf.
Wij verwachten van jullie een ernstig en gefundeerd debat, dat gegronde kritiek niet schuwt en duidelijk maakt dat een ander Europa noodzakelijk wordt, wil het de brede steun van de bevolking krijgen.
Met onze dank voor uw aandacht.
Georges DEBUNNE,  oud-voorzitter ABVV en  EVV
Pierre GALAND, voorzitter  Forum Nord-Sud
Ernest GLINNE, oud-voorzitter en ere parlementslid EP
François HOUTARD, socioloog et medestichter Wereld Sociaal Forum
Lode Van OUTRIVE, ere parlementslid EP
Jef SLEECKX, ere federaal parlementslid
Maxime STROOBANT, Prof em  VUB

en
Mateo ALALUF, Socioloog ULB„Anne DUFRESNE, vorser GRAID ULB, Henri EISENDRATH, Prof VUB,Corinne GOBIN vorser FNRS, Sophie HEINE vorser ULB, Paul LOOTENS, Secrétaris ABVV-AC, Jaak PERQUY, filosoof, Michel VANHOORNE, prof en Ugent, Hendrik VERMEERSCH, 15 december Beweging/ Mouvement,Jacques VILROKX, Prof VUB. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.