Groot-Brittannië wil investeren in geothermische energie

Groot-Brittannië zal mogelijk zijn subsidies voor de geothermische energie-industrie verhogen. Die industrie zou in de toekomst tien procent van de Britse bevolking van energie kunnen voorzien.

De Britse overheid is gestart met het evalueren van projecten rond hernieuwbare energie. De regering van Cameron wil het komende decennium tweehonderd miljard pond investeren om oude energiecentrales te vervangen en de uitstoot van broeikasgassen met een derde te verminderen. Bovendien hoopt de overheid dat de hoeveelheid elektriciteit uit hernieuwbare bronnen in 2020 verdubbeld zal zijn.

Hernieuwbare warmte

Volgens Padraig Hanley van GT Energy Ltd. is er nog onvoldoende financiële steun van de overheid om de geothermische industrie van de grond te krijgen. GDF Suez gebruikt de voorlopig enige Britse geothermische bron om huizen aan de kust van Southampton van warmte te voorzien.

De overheid wil nu ook andere grote investeerders aantrekken, bijvoorbeeld door meer Renewable Obligation Certificates, ROC’s, uit te reiken aan geothermische energieprojecten die het potentieel hebben om meer dan vijf megawatt te produceren. Zo zouden de inkomsten per megawatt geothermische energie in de toekomst verdubbeld kunnen worden.

De regering wil ook de subsidies voor projecten rond hernieuwbare warmte verhogen. Geothermische energie zou volgens minister van Energie en Klimaat Greg Barker op termijn dertig procent van Groot-Brittannië van warmte kunnen voorzien.

Onderaardse menselijke activiteit

Wereldwijd staan geothermische bronnen in voor elf gigawatt energie en daar zal volgens nieuwsagentschap Bloomberg nog dertien gigawatt bijkomen. De grootste projecten staan op til in de landen waar de industrie al het meest ontwikkeld is: de VS, de Filippijnen en Indonesië.

Geothermische energie is propere, hernieuwbare energie die wordt gehaald uit warmtebronnen diep in de aarde. Deze warmte is constant aanwezig en dus meer betrouwbaar dan de zon en de wind. De technologie staat echter nog niet op punt en seismologen waarschuwen dat onderaardse menselijke activiteiten aardbevingen kunnen veroorzaken. Maar de wetenschap staat nog niet ver genoeg om exact te kunnen zeggen hoe die aardbevingen vermeden kunnen worden. Om deze vorm van energiewinning te optimaliseren is er dus nog veel geld voor onderzoek nodig.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.