Grootmachten stellen Caraïbische belangen veilig

Terwijl Duitsland op dat moment slechts de premier van China over de vloer kreeg, ontving Trinidad en Tobago eind mei niemand minder dan president Xi Jinping. Hij werd meteen het allereerste Chinese staatshoofd ooit dat de Caraïbische aardgasproducent bezocht.

  • CC sjhags Een gas- en staalfabriek in Trinidad en Tobago. CC sjhags

Bovendien had de eilandenstaat, vooral bekend om zijn witte stranden, wuivende palmbomen en ruige carnavalsfeest, een paar dagen daarvoor pas de Amerikaanse vicepresident Joe Biden ontvangen. Een voorschot op een visite van president Obama, die later dit jaar eveneens naar de regio afreist.

De aandacht van beide grootmachten toont aan dat de Caraïben belangrijker zijn dan ze op het eerste gezicht mogen lijken. Dat kan best verwonderlijk worden genoemd. Het gebied telt nog geen veertig miljoen inwoners, verspreid over zestien onafhankelijke staten en negen overzeese gebiedsdelen van Europese naties en de VS. Multilaterale initiatieven als de Caricom (de Caribbean Community, die ooit zou moeten uitgroeien tot een variant van de Europese Unie) komen door die versnippering amper van de grond.

Toch hebben de twee mastodonten er heel wat belangen veilig te stellen, met handel als grootste gemene deler. Zo tekende vicepresident Biden met de eilandengroep een overeenkomst die op termijn moet leiden tot permanent overleg over handelskwesties. China, de grootste energieconsument ter wereld, is dan weer uitermate geïnteresseerd in het gas van Trinidad. De afgelopen zes jaren verdrievoudigde de waarde van de goederenstroom tussen Beijing en Port of Spain. Ook op het tropische hout van Guyana en Suriname heeft de Volksrepubliek zijn zinnen gezet. Meer dan de helft van de houtexport van Suriname, het dichtstbeboste land ter wereld, gaat naar het Oosten.

Al zijn er tegelijk grote verschillen tussen de Caraïbische agenda’s van Washington en Beijing. Met de geografische nabijheid in gedachten hamerde Biden erop dat de VS niet willen dat de Caraïben de strijd tegen de internationale drugshandel verwaarlozen. Trinidad zelf kan volgens waarnemers ook een handig gelegen Amerikaanse bondgenoot zijn als het in Venezuela ooit helemaal uit de hand zou lopen. Op een bepaalde plek scheidt amper elf kilometer zee beide landen.

China focust dan weer op zijn ‘Eén-China-beleid’, de doctrine dat er maar één China is. Zachte leningen en door Beijing gesponsorde infrastructuurprojecten moeten ervoor zorgen dat Taiwan in de regio geen voet aan grond krijgt. Met succes: het merendeel van de Caraïben onderhoudt geen diplomatieke relaties met Taipei.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.