Dossier: 

Grootste steenkool- en gasvondsten in Mozambique

In Mozambique zijn steenkoolreserves gevonden. Voor de kust troffen het Italiaanse energiebedrijf ENI en het Amerikaanse Anadarko bovendien een gasbron aan. Het zijn de grootste vondsten ooit in het land, maar volgens Emiel Vervliet zal het daar niet bij blijven. Vervliet schreef samen met Hilde Keteleer onlangs het boek De brug van dromen. Onderweg naar het nieuwe Mozambique.

  • anadarko.com Een schip van het Amerikaanse energiebedrijf Anadarko voert een test uit van de ontdekte gasvelden voor de kust van Mozambique, 12 maart 2012. De resultaten wezen op een mogelijke hoge productie. anadarko.com

De Wereldbank schat dat de exploitatie ruim 60 miljard euro investeringen vereist. De gasproductie zal twee tot drie keer meer opbrengen dan het huidige regeringsbudget van ruim 2,6 miljard euro. ENI zoekt partners voor een investering van ongeveer 38 miljard euro. Het Braziliaanse Vale bezit een mijn en is voorlopig de enige steenkoolexporteur. In januari betoogden honderden families die verdreven werden door Vale.

Bevolking niet betrokken

De vraag is of de regering die plotse druk van investeerders aankan. Volgens de industrieminister is dat het geval. ‘Mensen zijn opgeleid en lokale bedrijven verlenen diensten aan multinationals. Toch blijft landbouw prioritair’, zegt hij. Maar Vervliet waarschuwt ook voor ontdekkingen van rijkdommen. ‘Exploitatie is eenvoudig, maar de economie kan snel afhankelijk worden van de inkomsten en de bevolking is niet betrokken.’ Vervliet stelt voor om inkomsten door de belasting van de winst van multinationals te investeren in landbouw en onderwijs, zodat iedereen voordeel geniet.

Dat is ook de zorg van de bevolking. Hoewel Mozambique de laatste jaren de snelst groeiende economie van Sub-Saharaans Afrika – uitgezonderd petroleumstaten – had, is er nog armoede. Meer dan de helft van de bevolking verdient minder dan een halve dollar per dag. ‘Er zijn banen gecreëerd,’ vertelt mijnwerker Simba Maphaia aan persgroep Jeune Afrique, ‘maar door gebrek aan deskundigheid vullen buitenlanders die in.’ Portugezen migreerden bijvoorbeeld al door de werkloosheid in hun land.

De bevolking en de oppositie eisen de hervorming van het belastingstelsel en transparantie van contracten voor de industrie. Met steun van het IMF hervormt de regering de mijn- en oliewetten en wil ze voldoen aan het initiatief voor transparantie in extractieve industrieën (EITI). Vervliet vult aan dat ook planning van de inkomsten op de lange termijn nodig is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2828   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2828  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search For Common GroundSearch For Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.