Grote bedrijven roepen op tot klimaatactie

De leiders van negentig internationale bedrijven, waaronder Citigroup, Rolls Royce, Volvo, Air France en General Electric roepen overheden op nieuwe regels vast te leggen die de uitstoot van broeikasgassen aan banden moeten leggen. Ze willen ook efficiënter met energie omspringen.
“Klimaatverandering is een dringend probleem dat globale actie vereist”, klinkt het in de gezamenlijke mededeling van de leden van de Globale Rondetafel over Klimaatverandering, een initiatief dat in 2004 het levenslicht zag.
De ondertekenaars van de mededeling roepen alle overheden op nieuwe regels vast te leggen die de uitstoot van broeikasgassen kunnen inperken. Bovendien willen ze een overheidsbeleid dat energie-efficiënte bedrijven aanmoedigt. De bedrijven roepen ook op om een marktconforme prijs te plakken op de uitstoot van CO2, zodat energie-efficiëntie en de reductie van CO2-uitstoot ook financieel iets opbrengt.
Alain Belda, de voorzitter van Alcoa, de internationale marktleider in de aluminiumsector, zegt aan Environment News Service: “Natuurlijk houdt ons plan risico’s en kosten in, maar als we niets doen wordt het risico alleen maar groter. Ik ben ervan overtuigd dat we een globaal plan kunnen opstellen dat meer economische mogelijkheden creëert dan risico’s.”

Verzekeringsmaatschappijen


Tussen de ondertekenaars zitten ook verschillende verzekeringsmaatschappijen, zoals Allianz SE en ING, die al verschillende keren gewaarschuwd hebben voor de stijgende kosten van de gevolgen van klimaatverandering. 2005 was bijvoorbeeld het duurste jaar op vlak van natuurrampen, waarbij de totale schade tot 152 miljard euro opliep.
“We zien klimaatverandering als een belangrijk onderwerp in de verzekeringsindustrie gedurende de komende decennia”, zegt Clement Booth van Allianz SE. “Het is onze verantwoordelijkheid om de risico’s aan te pakken.”
Tussen de ondertekenaars van de mededeling zitten ook enkele bedrijven die het samenwerkingsverband “United States Climate Action Partnership” hebben opgezet, zoals General Electric en DuPont. Het samenwerkingsverband wil dat de Amerikaanse wetgever het land verplicht de uitstoot van broeikasgassen tegen 2022 met minstens 30 procent en tegen 2050 met maximaal 60 procent te verminderen. Voor bedrijven moeten maximale emissiehoeveelheden worden vastgelegd.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Over de auteur

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.