Grote Europese ketens veroveren Thaise kleinhandel

De kleine Thaise handelaren protesteren tegen de steeds toenemende opkomst van grote voornamelijk Europese supermarktketens die de Thaise markt in hoog tempo inpalmen. Sinds de economische crisis van 1997 opende Thailand zijn markt om snel buitenlandse investeringen aan te trekken. Vandaag zijn er in Thailand al een honderdtal grote supermarkten, het dubbel van in 1997. Kenners voorspellen dat dat tegen 2005 nog zal stijgen tot 200.


De Britse keten Tesco Group voert het lijstje aan met 35 filialen in het hele land, waarvan er 16 geconcentreerd zijn in de hoofdstad Bangkok. Tesco wil tegen 2005 nog vijf nieuwe filialen openen zodat de totale investering van de groep in Thailand zal oplopen tot 963 miljoen euro. Maar ook de Franse ketens Carrefour en Casino, de Hollandse Royal Ahold’s Top en Makro en het Belgische Food Lion hebben al een stevige voet aan de grond. De buitenlandse ketens hebben momenteel al 40 procent van de kleinhandel in handen, vier jaar terug was dat slechts 10 tot 20 procent. Ondertussen blijven de kleine winkels sluiten aan een tempo van 10 tot 20 procent per jaar.

De Vereniging van Handelaren van de provincie Chanthaburi, 290 kilometer ten zuidoosten van Bangkok, protesteerde deze maand tegen een nieuwe vestiging van Tesco-Lotus. “De grote supermarkten bieden een enorme diversiteit aan producten aan, tegen lage prijzen en met een betere dienstverlening. Met ons beperkt budget kunnen wij daar nooit mee concurreren”, aldus de eigenares van een klein warenhuis in Chanthaburi. Kamhaeng Sorntanarat de voorzitter van de handelaren van Chanthaburi geeft het voorbeeld van de provincie Saraburi, 108 kilometer van Bangkok. Voordat Tesco daar een grote supermarkt neerplantte, konden zo’n 1000 kleine winkels er overleven. Nu blijven er nog slechts 200 winkels over.

De kleinhandelaars dringen erbij de regering van eerste minister Thaksin Shinawatra op aan dat die de groei van de grote ketens tegenhoudt. Ze beschuldigen de regering ervan dat ze de ketens de hand boven het hoofd houdt. In 1998 moest het parlement wetten goedkeuren die een grotere buitenlandse deelname aan de Thaise economie toelaten, als voorwaarde om een krediet van ruim 17.000 miljoen euro los te krijgen van het Internationaal Monetair Fonds. De ministerraad bereidt momenteel wel een wetsvoorstel voor om beperkingen op te leggen aan de ligging en de openingsuren van grote supermarkten. Maar de vice-minister van Handel voegt er onmiddellijk aan toe dat Thailand de ketens geen verregaande beperkingen kan opleggen, gezien de integratie van Thailand in de Wereldhandelsorganisatie.

Volgens het onderzoeksinstituut voor Ontwikkeling in Thailand verdwijnen door de opkomst van de grote supermarkten 9 op 10 kleine winkels. De consumenten profiteren er wel van aangezien zij betere prijzen krijgen, benadrukt het instituut. “Maar eens de ketens de volledige markt controleren kunnen zij naar eigen believen de prijzen verhogen”, waarschuwt Kamhaeng Sorntanarat.


Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2886   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift