Gsm's worden steeds milieuvriendelijker

Als gevolg van strengere Europese wetgeving, worden er steeds minder telefoons geproduceerd met cadmium, lood en andere gevaarlijke metalen. Ook in ontwikkelingslanden neemt daardoor het aantal milieu-onvriendelijke telefoons af.
De strengere regels die de EU in 2006 aannam, dwingen de vijf grootste fabrikanten van mobiele telefoons om schadelijke stoffen te weren uit hun producten. Over ongeveer twee jaar zal daardoor een meerderheid van de jaarlijks meer dan een miljard verkochte nieuwe telefoons aan de Europese standaard voldoen. Ook in landen waar de regels niet gelden, zegt Zeina Alhajj van Greenpeace International.

“De mobiele telefoon is een mondiaal product. Schroefjes worden gemaakt in China, siliconenchips in Maleisië en kabels op de Filipijnen. Het zou te ingewikkeld zijn om telefoons te maken die tegemoet komen aan verschillende standaarden. Dus passen grote bedrijven hun volledige productie aan aan de Europese normen, de strengste in de wereld”, zegt Alhajj.

Vijf bedrijven, Nokia, Motorola, Samsung, LG en Sony Ericsson, produceerden meer dan 80 procent van de mobieltjes die in 2006 werden verkocht, volgens cijfers van Worldwide Mobile Phone Tracker van IDC Consulting. Nokia en Motorola zijn marktleiders in Latijns-Amerika.

Een mobiele telefoon kan 500 tot 1.000 componenten bevatten. Veel daarvan bevatten giftige zware metalen zoals lood, kwik, cadmium en beryllium en schadelijke chemicaliën zoals broomhoudende vlamvertragers.

Als gevolg van de strengere Europese regels kunnen sommige mobiele telefoons niet meer verkocht worden in de EU. “Die telefoons belanden wel in Latijns-Amerika, China en de VS”, zegt Alhajj.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.