Gsm's worden steeds milieuvriendelijker

Als gevolg van strengere Europese wetgeving, worden er steeds minder telefoons geproduceerd met cadmium, lood en andere gevaarlijke metalen. Ook in ontwikkelingslanden neemt daardoor het aantal milieu-onvriendelijke telefoons af.
De strengere regels die de EU in 2006 aannam, dwingen de vijf grootste fabrikanten van mobiele telefoons om schadelijke stoffen te weren uit hun producten. Over ongeveer twee jaar zal daardoor een meerderheid van de jaarlijks meer dan een miljard verkochte nieuwe telefoons aan de Europese standaard voldoen. Ook in landen waar de regels niet gelden, zegt Zeina Alhajj van Greenpeace International.

“De mobiele telefoon is een mondiaal product. Schroefjes worden gemaakt in China, siliconenchips in Maleisië en kabels op de Filipijnen. Het zou te ingewikkeld zijn om telefoons te maken die tegemoet komen aan verschillende standaarden. Dus passen grote bedrijven hun volledige productie aan aan de Europese normen, de strengste in de wereld”, zegt Alhajj.

Vijf bedrijven, Nokia, Motorola, Samsung, LG en Sony Ericsson, produceerden meer dan 80 procent van de mobieltjes die in 2006 werden verkocht, volgens cijfers van Worldwide Mobile Phone Tracker van IDC Consulting. Nokia en Motorola zijn marktleiders in Latijns-Amerika.

Een mobiele telefoon kan 500 tot 1.000 componenten bevatten. Veel daarvan bevatten giftige zware metalen zoals lood, kwik, cadmium en beryllium en schadelijke chemicaliën zoals broomhoudende vlamvertragers.

Als gevolg van de strengere Europese regels kunnen sommige mobiele telefoons niet meer verkocht worden in de EU. “Die telefoons belanden wel in Latijns-Amerika, China en de VS”, zegt Alhajj.
Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift