Guatemala bindt strijd aan tegen afvalberg

De 14 miljoen Guatemalteken produceren 1,26 miljoen ton afval per jaar. Volgende de Guatemalteekse overheid telt het land meer dan 700.000 clandestiene afvalstorten.

Red Giresol Guatemala is een samenwerkingsprogramma van Guatemala, Mexico en Duitsland, dat de clandestiene afvalberg probeert te verkleinen. Sinds 2006 leidt het ambtenaren op tot milieupromotoren. Gedurende 140 uur krijgen ze les over onder meer opslag en transport van afval en over technieken om afval te verminderen, te hergebruiken of te recycleren.

In Mexico heeft Giresol al 220 promotoren opgeleid sinds 2004. In Guatemala kregen tot dusver 62 cursisten een diploma, 45 andere zijn nog in opleiding. Door een domino-effect bereikte het programma al meer dan zevenduizend mensen in heel het land, zegt Red Giresol Guatemala.

Lokaal netwerk


“Wij bouwen het netwerk verder uit op lokaal vlak en hebben van 2008 tot nu ongeveer zeventig mensen opgeleid”, zegt landbouwingenieur Erick Urrutia, milieupromotor in het noordwestelijke departement Quiché. Samen met niet-gouvernementele organisaties bood Urrutia technische ondersteuning bij de bouw van twee installaties voor afvalverwerking in Chajul en Nebaj, twee gemeenten die zwaar getroffen zijn door de burgeroorlog.

Milieupromotor José Luis Dubón is betrokken bij een afvalproject in San Antonio Aguas Calientes, een arme gemeente van 10.500 inwoners, in het centrale departement Sacatepéquez. Het is een van de weinige gemeenten in Guatemala met een algemeen afvalplan. De inwoners scheiden organisch afval van de rest en composteren het. Zowel compost als recycleerbaar materiaal worden verkocht.

Het domino-effect beperkt zich niet tot de overheid. Milieupromotor Eduardo Aguilar werkt nu voor het bedrijf Basic Port in het haven van Puerto Barrios, in het noordoostelijke departement Izabal. Dankzij zijn opleiding schreef hij een handleiding over afvalbehandeling voor schepen die in Guatemalteekse havens aanleggen.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift