Guatemala steeds populairder bij sekstoeristen

Guatemala ligt steeds beter in de markt bij sekstoeristen. In maart werd een nieuwe wet tegen seksuele uitbuiting kracht maar die haalt niets uit.
Het Guatemalaanse parket maakt nauwelijks tien agenten vrij voor de strijd tegen de kinderhandel, en die werken zonder telefoon en met drie of vier computers, zegt de nationale mensenrechtenombudsdienst van Guatemala, een overheidsinstantie.
In maart werd een wet tegen seksueel geweld, seksuele uitbuiting en mensenhandel van kracht maar daarvan is nog niets te merken, zegt ook Leonel Dubón, directeur van El Refugio de la Niñez, een opvangcentrum voor minderjarigen. Er werd onder meer een speciaal secretariaat tegen mensenhandel opgericht, maar dat heeft geen middelen gekregen, zegt Dubón. “De verantwoordelijke rechters hebben nog geen opleiding gekregen om de wet toe te passen en bij geen enkele staatsinstelling is er echt interesse om te doen wat ze wettelijk moeten doen.”
Sandra Gularte, verantwoordelijke mensenhandel op de ombudsdienst, zegt dat Guatemala nu de meest vooruitstrevende wet van Latijns-Amerika tegen mensenhandel heeft. Maar “de economische crisis heeft de kwetsbaarheid verhoogd want meer Guatemalanen proberen naar andere landen te gaan en komen in criminele netwerken terecht.”

Sekstoerisme


Doordat de lucratieve kinderhandel kan toenemen in Guatemala, krijgt ook het sekstoerisme er een kans, zegt Leonel Dubón. “We weten dat er toeristen komen om seks te hebben met straatkinderen en dat er een taxinetwerk bij betrokken is.”
In juni signaleerde het ministerie van Buitenlandse Zaken in de VS in zijn jaarrapport over mensenhandel dat kindersekstoerisme de kop opsteekt in sommige toeristische zones van Guatemala, vooral in de stad Antigua en in de hoofdstad. Het wijst er ook op dat in het land mannen, vrouwen en kinderen verhandeld worden om in de landbouw te werken.
Volgens Lionel Dubón vindt de kinderhandel vooral in de grensgebieden plaats. De meeste slachtoffers komen uit Guatemala, Honduras en El Salvador en worden gelokt met werk. “Uit El Salvador werden bijvoorbeeld twee meisjes aangevoerd om in een eethuis te werken. De tweede dag moesten ze al in de prostitutie. Meisjes krijgen de voorkeur omdat ze meer opbrengen in de seksuele uitbuiting.”

Mexico


In plaatsen zoals Malacatán en Tecún Umán, aan de grens met Mexico, zijn familieleden van de kinderen bij de uitbuiting betrokken, zegt José Maldonado, van de mensenrechtenombudsdienst in Coatepeque. Dat veel Centraal-Amerikaanse migranten er langskomen op weg naar de Verenigde Staten, werkt deze illegale activiteiten in de hand, zegt hij.
Ook in Mexico worden Guatemalaanse jongens en meisjes misbruikt, zegt Estuardo Figueroa, viceconsul van Guatemala in de stad Mexicaanse stad Tapachula. In een vergadering met de ombudsdienst van Tapachula zei de diplomaat dat de kinderen gekocht worden in de grensstreek en tewerkgesteld worden in de Mexicaanse deelstaat Chiapas. Hij zag kinderen aan het werk in de straten van Tapachula en Tuxtla Gutiérrez, hoofdstad van Chiapas. Ze verkochten snoep, poetsten schoenen, maakten auto’s  schoon of verkleedden zich als clown.

Een van de armste landen


Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken slaagt Guatemala er niet in de handel in te dijken, de slachtoffers hulp te bieden en de handelaars en corrupte ambtenaren te berechten.
Guatemala is een van de armste landen van Latijns-Amerika. De helft van zijn dertien miljoen inwoners leeft in armoede. Minstens 15.000 Guatemalaanse minderjarigen zijn het slachtoffer van uitbuiting, schat Casa Alianza, een ngo die begin dit jaar zijn activiteiten moest staken bij gebrek aan middelen.
Volgens het VN-Kinderfonds Unicef levert mensenhandel de georganiseerde misdaad het meeste geld op, na de handel in drugs en wapens.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.