Guatemala zet geweld tegen vrouwen op de agenda

De regering van Guatemala wil actie ondernemen tegen het groeiende probleem van huiselijk geweld in het land. Vorig jaar kwamen daarbij 705 vrouwen om, in de meeste gevallen door vuurwapengeweld. In 2010 kwamen 675 vrouwen om door huiselijk geweld, blijkt uit cijfers van de Presidentiële Commissie tegen Racisme.

De alarmerende ontwikkelingen hebben zowel bij de overheid als bij maatschappelijke organisaties tot reacties geleid. Op 24 januari, een paar dagen na zijn inauguratie als president, riep de gepensioneerde, rechtse generaal Otto Pérez Molina een “taakgroep tegen femicide” in het leven. Femicide is de term die in Guatemala wordt gebruikt voor gendergeweld. Vrouwenorganisaties definiëren femicide als de moord op vrouwen vanwege hun vrouw-zijn.

De taakgroep, die valt onder het ministerie van Binnenlandse Zaken, wordt geleid door voormalig aanklager Mirna Carrera. De groep zal zich gaan richten op onderzoek, met als doel het aantal moorden terug te brengen.

Symptoombestrijding

“Femicide is hiermee een zaak van overheidsbeleid geworden en daarmee wordt een boodschap afgeven aan de daders, namelijk dat hun gedrag niet getolereerd zal worden”, zegt Mayra Sandoval van het niet-gouverementele Observatorium tegen Femicide. 

Sandoval zegt dat Pérez Molina, die geweldsbestrijding als verkiezingsbelofte had, “zich in het algemeen zorgen maakt over geweld.” Wat betreft de femicide-taakgroep, “moet bekeken worden of de leden ervan de kwalificaties hebben om moorden op vrouwen grondig te onderzoeken”, zegt ze.

Sandoval is blij met de reactie van de overheid op het geweld tegen vrouwen, maar volgens haar zijn ook preventieve maatregelen nodig. “Anders doen we aan symptoombestrijding en dringen we nooit door tot de wortel van het probleem.”

Nobelprijswinnaars

Guatemala telt 14 miljoen inwoners en wordt met Mexico beschouwd als een van de landen met het hoogste aantal femicides ter wereld. Tussen 2000 en 2010 werden 5200 vrouwen vermoord als gevolg van gendergeweld, blijkt uit cijfers van de politie.

Op 27 januari bezocht een delegatie van het Nobel Vrouweninitiatief Guatemala om aandacht te vragen voor het geweld tegen vrouwen in het land. De delegatie bezocht ook Mexico en Honduras.  Al in 1992 en 1997 reisden de Nobelprijswinnaars Rigoberta Menchú (Guatemala) en Jody Williams (Verenigde Staten) naar het noordwestelijke departement Sololá om met vrouwen in de regio te praten over het geweld.

“Al deze acties zijn erg belangrijk”, zegt Alitza Navas van de niet-gouvernementele organisatie Tierra Viva. “In de afgelopen jaren hebben we kunnen laten zien dat femicide verwerpelijk en  onacceptabel is.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.