Guatemalaans leger schrikt misdadigers niet af

In de Guatemalaanse steden patrouilleren sinds april 2.400 tot de tanden bewapende soldaten, en ook Honduras en El Salvador versterken hun politiemacht met militairen. Het is de bedoeling dat ze misdadigers afschrikken. Maar uit de recente Guatemalaanse gegevens blijkt dat de moordcijfers blijven stijgen.
De militairen worden vergezeld door politiemensen en mogen zelf geen arrestaties verrichten of andere politietaken overnemen. Ze zijn er alleen om boeven angst aan te jagen.

Maar dat lukt niet. Volgens het Guatemalaanse ministerie van Binnenlandse Zaken werden er de eerste zeven maanden van dit jaar 3.404 mensen vermoord - een ontstellend aantal voor een land met amper 13 miljoen inwoners. Juli was tot dusver met 499 moorden de op één na bloedigste maand dit jaar. Alleen in januari werden nog meer mensen omgebracht.

Het is niet de eerste keer dan Guatemala soldaten de straat op stuurt om de politie te helpen. De voorbije jaren was dat al vaker het geval. Maar minister van Binnenlandse Zaken Carlos Vielmann zegt dat de samenwerking nu nog hechter wordt. De gezamenlijke patrouilles staan daarvoor symbool. Volgens Vielmann zal de versterking vanuit de kazernes nog een hele tijd nodig blijven. Guatemala heeft niet genoeg agenten, en nieuwe rekruten moeten een lange opleiding doorlopen.

Mensenrechtenactivisten waarschuwen dat al dat groen op straat boze herinneringen dreigt wakker te roepen aan de burgeroorlog van 1960 tot 1996. Die maakte 200.000 slachtoffers, waarvan de meeste op rekening van het leger.

De vredesakkoorden die een einde maakten aan het conflict, beperkten de rol van het leger en zetten een nieuwe nationale politiemacht op. Maar die telt nog altijd maar 19.000 agenten - amper een derde van het aantal medewerkers van privé-bewakingsdiensten die in Guatemala actief zijn. De Guatemalaanse politie is zelf overigens ook niet onbesproken. De voorbije maanden werden acht klachten ingediend tegen agenten die arrestanten onheus hadden behandeld.

De hoge misdaadcijfers in Guatemala hebben veel te maken met de armoede in het land. Volgens de overheid leeft 56 procent van de bevolking onder de armoedegrens; sociale organisaties spreken zelfs van 80 procent. Vooral jongeren worden daardoor naar misdaadbendes gedreven.

Ook de buurlanden van Guatemala rekenen op het leger om de uit de hand lopende misdaadcijfers terug te dringen. De Hondurese regering kondigde op 31 augustus aan dat 2.000 soldaten door de straten van de steden zullen patrouilleren. El Salvador had zijn politiemacht eerder al versterkt met 1.300 soldaten, en eind augustus kwamen daar nog eens 700 militairen bij.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3098   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift