Guatemalanen niet welkom in Europa

Vorige dinsdag stond de gemeente Olen klaar om een delegatie van 5 leerkrachten uit Guatemala te ontvangen, in het kader van hun al jaren lopende stedenband met Ixcán. Maar tevergeefs, de Guatemalanen waren niet bij de geplande Iberia-vlucht van 9.30 uur. Op dat ogenblik zaten ze zelfs al op de terugvlucht naar Guatemala.
Nochtans waren hun paspoorten volledig in orde, hadden ze een transit-ticket om door te vliegen naar Brussel en een retourticket voor later op de maand. Volgens de Nationale politie van Madrid voldeden ze niet aan de vereisten (voldoende geld, hotelreservatie en een officiële uitnodiging van de gemeente) en dus mochten zij Europa niet binnen.
Die uitnodigingsbrief van de gemeente was spijtig genoeg niet doorgekomen, wegens vertragingen van de post in Guatemala. Die werd nog doorgefaxt naar de migratiedienst in Madrid-Barajas, evenals een brief van de politie in Herentals, maar de migratiepolitie was onvermurwbaar. Ze hadden wel ander bewijsmateriaal over het project, maar toen ze dat lieten zien, werd hen dat zonder meer afgenomen.

Zonder bagage


Omdat het avond was, kon ook de Belgische ambassade niet tussenkomen. Om één uur ’s nachts, na minder dan 24 uur op Spaanse bodem, zaten de Guatemalanen op de terugvlucht. Zonder bagage, want die kon zo snel niet achterna gestuurd worden.
Volgens de mensen van het Guatemala-comité was dit nog maar eens een bewijs van blinde discriminatie. Het gemeentebestuur van Olen zal zeker een klacht indienen bij de nationale politie van Madrid. Ook in Guatemala zal men in de Spaanse ambassade een klacht neerleggen wegens discriminerend en racistisch gedrag. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift