Guinee-Bissau, doorvoerhaven voor drugs, wacht op Europa

De toestand in Guinee-Bissau is betreurenswaardig: armoede, politiek wanbeleid en onderontwikkeling teisteren het land. MO* sprak met Joseph Mutaboba, Speciale Vertegenwoordiger van de VN voor Guinee-Bissau over de huidige situatie.
Hoewel Guinee-Bissau slechts 1,6 miljoen inwoners telt, heeft het land toch een grote rol in het drugsmilieu. Door de versterking van de traditionele drugsroutes, de geografische ligging en de kwetsbare situatie van het land groeide het land uit tot een transithub. Drugs worden vanuit Latijns-Amerika via Guinee-Bissau versast naar Europa.
Joseph Mutaboba zag hoe de situatie de voorbije tien jaar nauwelijks verbeterde. ‘Door de vele politieke crisissen kende het land nauwelijks positieve tendensen. Toch hoop ik dat de mislukte staatsgreep van 1 april voor een ommekeer zal zorgen. De internationale druk neemt immers stilaan toe.’
Lees het hele interview met Mutaboba hier.

Onderontwikkeling prioritair aanpakken


Mutaboba zegt dat het ontwikkelingsprobleem prioritair moet worden aangepakt. ‘De voedselonzekerheid moet weggewerkt worden, er moet goed onderwijs komen en de gezondheidssector moet groeien. Ook aan de straffeloosheid moet een einde komen. Door criminelen een straf op te leggen, krijgen hun daden niet alleen gevolg, maar leren ze ook wat er wel en niet kan’, aldus Mutaboba.
Naast het stimuleren van de ontwikkeling moet er ook ruimte gecreëerd worden voor een politieke dialoog. ‘Het is tijd dat er geluisterd wordt naar wat de noden zijn van de bevolking. Als de staatsopbouw op een degelijke manier gebeurt, zullen ook sociale problemen kunnen worden aangepakt’, zegt Mutaboba.
Het Security Sector Reform-programma van de Europese Unie waarbij de tekortkomingen in de veiligheidssector weggewerkt moesten worden, wordt eind september stopgezet. Mutaboba betreurt deze beslissing en hoopt dat de EU, samen met de Afrikaanse Unie, de VN en subregionale organisaties zoals ECOWAS en SPLP hun verantwoordelijkheid zullen blijven opnemen om Guinee-Bissau te helpen.
‘Het initiatief mag niet alleen van de internationale gemeenschap komen. Ook Guinee-Bissau moet zijn medewerking verlenen en zelf zoeken naar mogelijke oplossingen om de situatie te verbeteren’, stelt Joseph Mutaboba.

Tijd om de drugsbaronnen schaakmat te zetten


De impact die de drugs op de Guinee-Bissause bevolking heeft, is enorm. ‘De drugshandel vernietigt het volk’, zegt Mutaboba. ‘Door armoede, het politiek wanbeleid, een gebrek aan administratie en een tekort aan een rechtssysteem kreeg de drugshandel de kans om binnen te dringen tot in de diepste lagen van de maatschappij.’
Mutaboba pleit voor meer hulp en meer middelen van de internationale gemeenschap. ‘Het machtsapparaat moet ondersteund worden, het rechtssysteem moet geïnstalleerd worden en er moeten middelen verleend worden om dit alles mogelijk te maken. Enkel op die manier is er kans op verbetering in Guinee-Bissau.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift